При опасност тялото алармира с болка

При опасност тялото алармира с болка

Болката е една от най-честите причини, поради които се търси лекарска помощ. Тя е алармен сигнал, който предупреждава за съществуваща опасност, и в този смисъл е симптом. Приема се, че болката се състои от два компонента. Първият е усещане в централната нервна система на патологични импулси, които изхождат от увредения орган. Сигналът се предава от мястото на увреждането посредством гръбначния до главния мозък, където е центърът на болката. Вторият компонент е емоционалният и афектен отговор на засегнатия индивид. Можем да го наречем още страдание. То зависи от различията в тежестта, изявеността и продължителността на уврежданията.

Болката бива остра (от няколко минути - до няколко дни) и хронична, продължаваща с месеци и години. Не всяко заболяване обаче се съпровожда с болка. Така например някои злокачествени новообразувания в начален стадий въобще не предизвикват болка, поради което голяма част от тях се откриват твърде късно. В това именно се състои коварството на раковите новообразувания. Болката при тях в повечето случаи се явява твърде късно. Затова и смъртността е висока и тя едва ли щеше да бъде такава, ако болката се явяваше в самото начало на процеса (както е например при бъбречната и жлъчната криза и при много други, при които по спешност се търси лекарска помощ).

Силната болка може да предизвика "травматичен шок", чийто изход понякога е фатален. Това се случва при много тежко нараняване и при засягане на жизненоважни органи, когато не може да се окаже навреме медицинска помощ с противошокови средства. При възникването на болка, следва да се отговори на следните по-важни въпроси: какво е времетраенето ърцето, главата и т.н.; по кое време на денонощието се появява - нощем, денем; свързана ли е с определена причина - на гладно, след хранене, след някои лекарства и т.н.; от какви фактори се влияе и има ли периодичност в тяхното появяване; какво я предизвиква и т.н.

Ако след появата си болката не отзвучи за кратко време, следва без отлагане да потърсим помощта на лекар (тъй като не биха могли да се предвидят някои усложнения). Когато болката изхожда от коремната кухина и продължава повече от едно денонощие с тенденция да се усилва, не трябва да се прибягва до силни обезболяващи средства, защото могат да замаскират клиничната картина. Имам предвид най-вече наркотичните аналгетици. При т.нар. "остър корем" (остра болка в корема без изяснена причина и уточнена диагноза) е абсолютно забранена употребата на каквито и да било медикаменти. В такива случаи е задължителна консултация с хирург.

При т.нар. "хронична болка" е налице дългогодишна соматична болка вследствие на увредени органи и системи с трайна неработоспособност, с характер на чести рецидиви и по-кратки "светли" периоди (без болки). Хронични болки се наблюдават най-често при някои от следните заболявания: ревматоиден артрит, остеоартроза и остеопороза, сърповидно-клетъчна анемия, язвена болест, диабетна полиневропатия, тригеминус, тригеминусна невралгия, мигренозна болка, след ампутация на крайници, следоперативно състояние на раково болни и други.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние