Андропаузата е време за отказ от вредните навици

Андропаузата е време за отказ от вредните навици

В периода на мъжкия климактериум е възможно да загубим равновесие за малко, да се олюлеем, но да продължим напред и отново да се чувстваме утвърдени в живота си

Думата "климактериум" идва от гръцки език, в който се употребява и със значение "препъване, спъване". И наистина в определена възраст и при жените, но и при мъжете се случва точно това. Както всичко в живота върви много добре - децата са пораснали, в работата опитът си казва все по-често думата и дори само името носи успехи, изобщо човек се чувства утвърден във всичко, но един ден се "препъва" и животът започва да му изглежда по различен начин.

При жените това става много по-ясно изразено, защото в този период яйчниците спират да произвеждат хормони и способността за раждане изчезва. При мъжете периодът на "спъване" също настъпва, но малко по-късно и по-продължително. За разлика от жените, при мъжете способността за оплождане се запазва за по-дълго време и промените, които настъпват, изглеждат малко по-притъпени.

Мъжкият климактериум се нарича "андропауза" и може да протече в по-дълъг период - от 5 до 20 години. Няма строго определена възраст, в която настъпва. Също както при жените, се характеризира с отслабване на общия тонус, намаляване на енергичността, склонност към депресивни състояния, водещи до загуба на смисъла на живота, поява на проблеми в опорно-двигателната система. Но най-характерните промени при мъжете се свързват с уголемяването на простатната жлеза и отслабването на ерекцията.

Простатата "алармира" най-често към 50-55-годишнината, но дори и да няма подобна симптоматика, желателно е всеки мъж на тази възраст поне два пъти в годината да се научи да си прави профилактични прегледи. Проблемите, свързани с увеличената простатна жлеза, са много. Но "добрата новина" е, че това състояние е лечимо, а навременното диагностициране е от значение за качественото лечение.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние