Какво активизира вирусите и настинките

Какво активизира вирусите и настинките

Със захлаждането на времето зачестяват настинките. Хората смятат студът за основен виновник. Той наистина отслабва съпротивителните сили на организма, но всъщност острото респираторно заболяване на горните дихателни пътища се дължи на вируси.

Болестотворните причинители наброяват над 200 вида и през есенните и пролетните месеци се активизират, докато през зимата са в латентно състояние. Според специалистите връзката между хладното време и честата заболеваемост е продължителният престой в топли помещения със затворени прозорци. Точно в такива условия патогените се разпространяват по-лесно и заразяват повече хора. Не е без значение и състоянието на имунната система на организма, особено на локалния имунитет.

Установено е, че сухата лигавица на гърлото и измръзналият нос са по-отстъпчиви на въздействието на болестотворните микроорганизми. За разлика от грипните вируси, които се разпространяват най-вече по въздушно-капков път (кихане, кашляне), причинителите на настинката се предават и по контактно-битов път - при докосване на носа, очите или устата със заразени ръце от инфектирани предмети.

Битува мнението, че настинката може да се предаде при целувка с болен човек. Изследванията сочат, че количеството патогени в устната кухина и върху устните е нищожно малко. За да се прихванат болестотворните агенти през устата, е необходима 40 пъти по-голяма концентрация на риновируси - причинителите на хремата, отколкото при инфектирането през носа.

При първи симптоми някои се опитват да преборят настинката с твърд алкохол. Наистина той има известен дезинфекциращ ефект, но попада в организма и го напуска през стомашно-чревния тракт, докато вирусите се придвижват основно по горните дихателни пътища. Освен това спиртните напитки забавят реакциите на организма и отслабват способността му да се бори с вирусите.

Ако нямате температура и не се чувствате много отпаднали, по-добре да не се залежавате, а да запазите физическата си активност, но без прекомерни натоварвания. Умерените тренировки повишават имунитета и помагат на организма да оздравее. Най-полезни са половинчасовото бързо ходене и бягане на свеж въздух.

Пиенето на повече течности ускорява оздравителния процес.

За лечение на настинка се използват медикаменти, които облекчават симптоматиката. Най-неприятното оплакване е сухата кашлица, която допълнително дразни гърлото и пречи на съня. Важно е да се пие достатъчно количество вода, сокове, бульони, чайове и други течности. Така кръвообращението се ускорява и клетките се справят по-лесно с причинителите на заболяването. А излишните секрети по-бързо напускат организма.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние