Съвременна диагностика на диабетната полиневропатия

Съвременна диагностика на диабетната полиневропатия

Eдно от най-разпространените усложнения на диабета е диабетната полиневропатия. Наблюдава се при 70% от болните. По-често се уврежда периферната нервна система - нервите на долните крайници. Появяват се сетивни, двигателни, рефлексни и вегетативно-трофични нарушения. Наблюдават се изтръпвания, слабост в крайниците, асиметрия в кожната температура, сухота на кожата, пигментни петна, дистрофични промени на ноктите, язви по стъпалата и др.
Причината за изброените болестни състояния и изменения е удебеляването на стените на капилярите, което води до тяхното стесняване, а оттам и до неправилно оросяване и кръвоснабдяване в периферните кръвоносни съдове. Тези промени се срещат по-често и са по-ясно изразени при т.нар. латентен диабет (непроявен клинично - пациентът не знае за съществуването му, защото кръвната захар е в гранични стойности).

Съвременната неврология разполага с обективни методи за функционална диагностика на периферната нервна система. Прецизните компютърни изследвания дават възможност за регистриране на уврежданията на периферната нервна система, причинени от диабета:

  •  Електроневрографията е ефективен начин за откриване на диабетната полиневропатия в ранен стадий. Изследва се проводимостта по сетивните и двигателните влакна на съответните нерви на засегнатия участък. Измерената скорост на провеждане показва степента на отклоненията от нормите и на настъпилите увреждания.
  • Електромиографията регистрира състоянието на мускулния тонус в увредения участък. Най-голяма диагностична стойност при диабетната полиневропатия има стимулационната електромиография.
  •  Доплерова сонография се прилага за изследване кръвоснабдяването на долните крайници. Чрез нея се получава обективна информация за състоянието на кръвоносните съдове, удебеляването на стените им и степента на кръвоснабдяване.

Въз основа на точното диагностициране се назначава подходяща медикаментозна терапия. Тя показва добър лечебен ефект, когато се комбинира с физиотерапия.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние