Алтернативни методи за почистване на зъбитe

Алтернативни методи за почистване на зъбитe

Кои са симптомитe, издаващи рубеолата

Кои са симптомитe, издаващи рубеолата

Pубеолата се предизвиква от вирус, който се предава от човек на човек по въздушно-капков път. ...

Причини за херпес и лечение на херпес симплекс

Причини за херпес и лечение на херпес симплекс

Херпес симплекс условно се дели на два типа - лабиален, който засяга тялото от кръста нагоре (причинява го херпесен вирус първи тип), и генитален, разпространен от кръста надолу и предизвикан от херпесен вирус втори тип. ...

Днес стоматолозите от цял свят смятат, че е невъзможно само с механични средства да се постигне цялостното отстраняване на зъбната плака.

Особено недостъпни за четката и пастата са междузъбните пространства, където плаката се натрупва най-бързо и в най-големи количества. Това предизвиква възпаление на венечните папили - първи видим белег на микробнопредизвикания гингивит. Вече са създадени много средства за химическа инхибиция (потискане) на зъбната плака. С тях се цели превенцията на кариеса, който също е микробно предизвикан, лечението на възпалителните заболявания на гингивата и пародонта и най-вече поддържането на постигнатите лечебни резултати и предотвратяване на рецидивите.

Приложението на химическия контрол на зъбната плака е абсолютно належащо в случаите, в които пациентът не може да използва механичните средства: в стадий на реанимация след инфаркт, инсулт, шок и др.; при имобилизация на раменните стави след фрактури; при междучелюстни фиксации или поставяне на неподвижни ортодонтски апарати и мн. др.

Идеално би било да се използват средства, които да не позволяват заселването на микроорганизмите върху зъбно-венечните повърхности, но този път на въздействие е все още нерезултатен. Антимикробните средства засега имат много по-голямо превантивно действие, тъй като по-скоро не позволяват развитието на зъбната плака, отколкото да разграждат вече образувана и остаряла зъбна плака. Проблемът при създаването на препарати на базата на антимикробни средства е концентрацията на активното вещество, която да е плакоинхибираща, без да е токсична за оралните тъкани (нито при евентуално поглъщане). Активното вещество трябва и да се задържа продължително време в устната кухина.

Хлорхексидиновата група е най-проучена и най-широко прилагана. Хлорхексидинът предотвратява образуването на зъбната плака. Клинически препаратите не са токсични и не се натрупват в тъканите. Използват се разтвори за плакнене и за хидропроцедури, гелове, пасти за зъби, таблетки за смучене, спрейове и т.н.

Двукратното ежедневно плакнене с 10 ml разтвор на хлорхексидин (или смучене по 1 таблетка сутрин и вечер) довежда до почти цялостна инхибиция на плаката и на гингивалното възпаление. Антимикробният ефект трае най-малко 7 часа, като може да продължи и до 12 часа. Задържането на хлорхексидина за продължителен срок в устата води до жълтокафеникаво оцветяване на зъбните тъкани, езика и естетичните пломби, което стоматологът отстранява чрез полиране. По оцветяването лекарят може да разпознае дали пациентът спазва предписаните му профилактични мерки.

Други неудобства и странични явления са: лош вкус, разстройства във вкусовите усещания, чувство за горене и парене, по-рядко - ерозии на лигавицата, алергични реакции, разстройства в храносмилането, и особено рядко - подуване на паротидните жлези. Тези явления са сигнал за спиране на употребата на хлорхексидина.

При препарати с активна съставка цетилпиридинхлорид разтворите имат силно изразено плакоинхибиращо, а оттам и противовъзпалително действие. Използват се 2 пъти дневно за по около 30 секунди. Страничните явления са същите като при хлорхексидина.

Употребата на тимол и ментол, самостоятелно или в комбинация с различни етерични масла, зачестява през последните години.

Някои от най-известните препарати в САЩ съдържат тимол, евкалиптол, метилсалицилат, ментол, бензоена киселина, натриев цитрат, лимонена киселина и др. Те имат много добър ефект, но проблеми създава високото алкохолно съдържание, което дразни лигавиците и оголените зъбни шийки. Използва се за плакнене сутрин и вечер от лица над 12-годишна възраст.

Съществува български препарат на билкова основа с екстракти от невен и мента, чието бактерицидно действие е добре известно и се съчетава с противовъзпалителен, адстрингентен и дезодориращ ефект. Подобно въздействие има и друг препарат, при който метални соли са в комбинация с екстракт от смрадлика, ментол и етерични масла съдържа. Той има лечебно-профилактичен ефект, обусловен от синергичното действие на съставките му.

Внимавайте: препарати, съдържащи феноли (тимол, ментол и др.), не бива да попадат в ръцете на деца под 3-годишна възраст, тъй като черният им дроб не може да ги преработва.

След описването на основните химически средства за контрол на зъбната плака идва ред и на очистващото и масажиращо действие на несъдържащите захари дъвки.

А консумирането на дъвки, в чийто състав влизат захари, не само не намалява, а напротив, увеличава натрупването на зъбната плака.

Изборът на химични средства за системен контрол на зъбната плака трябва да става по препоръка на стоматолога, който ще прецени не само състоянието на устата, респ. пародонта и оралната хигиена, но ще се ориентира върху общото състояние на пациента (например, възможност за възникване на параалергия и др.). И досега най-използвано си остава механичното отстраняване на зъбната плака с четка и паста, както и с другите допълнителни средства.

Рискови фактори за атеросклерозата

Рискови фактори за атеросклерозата

Aтеросклерозата е прогресивен и дългогодишен болестен процес, ангажиращ множество артерии в кръвоносната система на човешкото тяло. ...

Време е за имунизация срещу грип

Време е за имунизация срещу грип

За кого е препоръчителна тривалентната ваксина, актуална през тази есен ...

Четири причини за променливо настроение през менопаузата

Четири причини за променливо настроение през менопаузата

Променливото настроение е един от характерните симптоми на менопаузата. ...

Главоболие – причини и превенция

Главоболие – причини и превенция

Главоболието, на пръв поглед безобидно, може да бъде симптом на редица сериозни заболявания. Често то се характеризира с висок интензитет или/и голяма продължителност и води до общо неразположение. ...

Гневът - как да се справим с него

Гневът  - как да се справим с него

Тази естествена човешка емоция може да ни разтовари от напрежението, но може и да ни разболее. Усложненията настъпват, когато не я изразяваме адекватно. ...

Да прогоним вирусите с котешки нокът

Да прогоним вирусите с котешки нокът

Полезните вещества на котешкия нокът са ефективни срещу вируси, бактерии и други болестотворни микроорганизми. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести