Какви опасности крият слънчевите изгаряния

Какви опасности крият слънчевите изгаряния

Лятото е сезонът за почивка на море, за разходки по плажа и за събиране на красив слънчев загар. Нерядко обаче се стига и до слънчеви изгаряния.

Всеки от нас познава неприятните последствия от прекомерното излагане на слънце без употребата на предпазни средства. Специалистите предупреждават, че тежки поражения върху кожата може да нанесе не само слънчевата радиация, но и облъчването в солари-ум.

Няколко часа след излагането на слънце се появяват и първите симптоми на изгарянето - общо неразположение, зачервяване на кожата, болезненост, оточност.

Кожата става чувствителна, суха и топла на допир, а при по-тежки изгаряния по повърхността бързо се появяват мехури, които се увеличават по обем и лесно се разкъсват. В зависимост от тежестта и площта на изгарянето се нарушава и общото здравословно състояние - повишава се телесната температура, появяват се втрисания, болки в главата и мускулите, отпадналост и лесна умора. Симптомите, причинени от слънчевото изгаряне, са най-тежки през първите часове и дни. Зачервяването (еритемът) преминава за различен период от време - от няколко дни до една-две седмици - в зависимост от степента на изгаряне и чувствителността на кожата. Седмица след изгарянето увредените слоеве на кожата започват да се белят и на тяхно място се появява нова, по-светла и нежна кожа.

Причина за неприятните изгаряния е въздействието на ултравиолетовите лъчи, които са невидими за човешкото око. Слънчевите лъчи в този спектър причиняват сериозни поражения върху кожата на тялото и на организма като цяло.

Как всъщност се получава приятният слънчев загар и потъмняването на кожата?

Ултравиолетовите лъчи провокират производството на меланин в клетките на епидермиса, което води до потъмняване на кожата. Познати са два вида. Тези от типа алфа предизвикват бърза пигментация (до 10-20 минути след излагането на слънце). Ултравиолетовите бета лъчи причиняват индиректно потъмняване, предхождано от зачервяване (еритем) на засегнатата зона.

В стремежа си да получим възможно най-тъмен тен често забравяме, че образуването на меланин всъщност е защитна реакция на клетките на повърхностния слой на кожата срещу слънчевата светлина. Дори когато няма ярко и пряко слънчево греене, не забравяйте да използвате слънцезащитни препарати, тъй като и при облачно време кожата не е защитена от вредните UV лъчи. Дерматолозите напомнят: светлата кожа, чийто епидермис съдържа по-малко меланин, е предразположена в по-голяма степен към слънчево изгаряне. Успоредно с това по-мургавите и чернокожите също са уязвими към вредните UV-лъчи. При тях, макар и рядко, също има опасност от неприятни инциденти.

Леката форма на слънчево изгаряне обикновено предизвиква дискомфорт. В по-тежките случаи могат да настъпят значителни усложнения, като дехидратация, продължително главоболие и инфектиране на появилите се мехури и рани. Постоянното излагане на слънце променя трайно еластичността и свежестта на кожата. То повишава риска от редица кожни заболявания и дори от развитие на кожен рак.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние