Лечение на цистит - не допускайте да стане хроничен цистит

Лечение на цистит - не допускайте да стане хроничен цистит

Най-често острият цистит представлява бактериално възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Фактори за развитие на инфекцията са камъни в мехура, захарен диабет, носенето на уретрален катетър, оперативни манипулации в тази област, заболявания на простатната жлеза при мъжа и на гениталиите у жената и др.

Освен от бактерии острият цистит може да бъде предизвикан и от хламидии, термични и химични причинители, туберулоза и др. Съществува и т.нар. "лъчев" цистит, който се среща при болни, подложени на лъчетерапия заради туморни образувания на малкия таз. Болните с остър цистит имат мъчителни постоянни позиви за уриниране с чувство на недоизпразване на пикочния мехур, болка в областта на мехура, парене или "щипане" при уриниране.

Не рядко съобщават за отделяне само на капки тъмна и с неприятен мирис урина. Цветът може да бъде променен до тъмночервен поради наличието на кръв. Острият цистит засяга повече нежния пол. Проявява се още в ранна детска възраст, като причините обикновено са свързани с вродени заболявания на отделителната система. Между 18 и 30 години той може да се предизвика от активния полов живот, както и от бременност и раждане.

Третият пик на честота е между 60 и 70-годишна възраст. Тогава болестта се среща по-често при мъжете, а причините обикновено са увеличената простатна жлеза (което води до задържане на урина) или камъни в пикочния мехур и бъбреците, както и склеротични промени на уретрата. Диагнозата на заболяването не е трудна - прави се с лабораторни, клинични и инструментални изследвания.

Класическият метод чрез рентген е успешно изместен от ехографското изследване, което има по-висока диагностична стойности е абсолютно безвредно. По преценка на специалиста може да се препоръча и цистоскопско изследване. Необходимо е лечението да започне възможно най-рано. Не губете време със самолечение по рецепти от народната медицина, а потърсете специалист невролог. Иначе рискувате заболяването да се хронифицира.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние