Какви физиологични промени настъпват при момичетата в пубертета

Какви физиологични промени настъпват при момичетата в пубертета

Под понятието пубертет се имат предвид годините на бурен растеж и развитие, предшестващи "узряването".

Прието е, че момичето съзрява с идването на първата менструация.

Това обаче още не означава пълна телесна и психическа зрялост. Превръщането на детето в зряла девойка е продължителен процес, който изисква грижи от самата нея, от родителите Няма строго определена възраст за настъпване на пубертета. При повечето момичета половото съзряване започва към 11-годишна възраст, когато след определен период от време - обикновено до 2 години - те получават първата си менструация. Някои започват своето развитие на 9-годишна, други след 13-годишна възраст, а има и изключителни случаи, когато половото съзряване започва на 7 или едва на 15 години. Ранният или късният пубертет не е белег, че жлезите с вътрешна секреция у момичето не функционират правилно. Това само означава, че то се развива по-бързо или по-бавно. Индивидуалното развитие е плод на наследственост, като децата на по-късно развилите се родители са предразположени към по-късно развитие и обратно.

Да проследим какво става с момичето, у което пубертетът започва на 11-годишна възраст. На 7-8-години то е израснало с 5 до 7 см годишно. На 9 години процесът е намалял до 4 см. Изведнъж през следващите 2 години израстването се увеличава до 8-9 см. Вместо да наддава по 2-4 кг, както до този момент, момичето увеличава теглото си с 5 до 10 кг, без да надебелява. Апетитът се увеличава неимоверно.

Ето какви физиологични промени настъпват в подрастващия организъм.

От яйчниците се изпращат хормони, които дават сигнал за започване на преходния период. Развиват се гърдите, краката и бедрата наедряват и се заоблят. Започва окосмяването под мишниците, по краката, около гениталиите и влагалището. Настъпват и други промени. В началото на този период гърдите на момичето започват да се развиват. Най-напред се увеличават и набъбват ареолите (тъмните кръгове около зърната). След това целите гърди започват да се оформят. През първата година и половина формата им е близка до коничната, а с приближаването на първата менструация те се заоблят до полусфери. Наскоро след като гърдите започват да се развиват, настъпва и окосмяването в областта на половите органи.

Менструацията може да се появи от 10-11- до 17- годишна възраст.

Тя прилича на кървене, но не е загуба на жизненоважна за организма кръв. На практика организмът не произвежда много менструална течност, въпреки че понякога изглежда така. Менструацията е нормален телесен процес. Понякога мускулите, които изтласкват ненужния материал, причиняват известно напрягане и спазми. Някои момичета се оплакват от главоболие, гадене, болки в кръста или ниско в корема. Ако болките са силни или има други смущаващи неща, момичето трябва да се консултира с личния си лекар или гинеколог.

При някои момичета окосмяването в областта на половите органи започва няколко месеца преди развитието на гърдите. Понякога окосмяването под мишниците е първият признак на промяната, а не последният. Обикновено минават две години от появата на първите признаци на пубертета до идването на менструацията, но при момичетата с ранен пубертет това може да се случи за по-малко от година. От друга страна, момичетата, които по-късно навлизат в пубертета, се развиват по-бавно и обикновено минават повече от две години преди появата на първата менструация. Понякога се случва едната гърда да започне да се развива няколко месеца преди другата. Това е съвсем обикновено и нормално. Гърдата, която се е развила по-рано, остава по-голяма през целия пубертет.

За нормална долна граница на този деликатен период се приема деветата година.

Тенденцията в развитите общества, особено в по-големите градове, е долната граница да пада. Този праг е различен и при отделните поколения. Например нашите баби и прабаби са встъпвали в пубертета едва на 14 години. Продължителността на периода също е строго индивидуална. През пубертетната възраст могат да се наблюдават редица отклонения, някои от които са временни (физиологични), а други са резултат на болестни състояния (патологични) и изискват лекарско наблюдение и лечение. За по-бързото им преминаване най-често имат значение правилният хигиенен и хранителен режим. Лечението на физиологичните отклонения с хормони е вредно.

Едни от най-често срещаните физиологични отклонения по време на пубертета са отклоненията в действието на ендокринните жлези.

В резултат на тяхната усилена дейност и недостатъчно бързото нагаждане на организма могат да се появят състояния, напомнящи заболяванията на жлезите с вътрешна секреция. У някои девойки се наблюдава увеличение на щитовидната жлеза (юношеска гуша), съчетано с белезите на невровегетативна лабилност (изпотяване, учестен пулс, сърцебиене). Само в някои случаи физиологичният гигантизъм е нежелан (главно у момичетата), когато ръстът на 13-14-годишни деца надмине 180 см. Тогава би могло да се предприеме лечение, което да спре по-нататъшното израстване.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние