Стомашните страдания се повлияват най-добре от билки

Стомашните страдания се повлияват най-добре от билки

Гастритът и язвата обикновено зачестяват през есента. В интервалите между острите им епизоди комбинация от лечебни растения дава добър ефект при голям процент от случаите.

C настъпването на есента зачестяват стомашните оплаквания: дискомфорт, оригване на кисело, парене зад гръдната кост по хода на хранопровода.

Обикновено те се провокират от грешки в хранителния режим, злоупотреба с пържени храни и газирани напитки и особено от бързото хранене. В повечето случаи с преминаването към по-лека и подходяща храна оплакванията заглъхват и след седмица-две напълно изчезват. Ако обаче се повтарят години наред, било пролет или есен, трябва да се мисли за предразположение към гастрит и евентуално язвена болест.

Гастритът - първоначално в остра форма, неусетно преминава в хронична, ако не се вземат своевременно мерки за неговото лечение.

За съжаление хората, страдащи от гастрит, характеризиращ се с не особено силни болки в епигастриума (под лъжичката) прибягват до употребата на сода бикарбонат. Тя обаче предизвиква образуване на газове, дразнене на стомашната лигавица и стимулира образуването на хормона гастрин. Той от своя страна увеличава количеството солна киселина в стомаха. Получава се порочен кръг и всъщност състоянието на болния вместо да се облекчи, се влошава. Ето защо сода бикарбонат може да се пие само в малки количества, или по-добре да се използва талцид, но само при нужда, а не постоянно. Антиацидните препарати, приемани в големи количества или продължително време, могат да причинят тежки странични ефекти.

Диетата при острия гастрит трябва да бъде щадяща. Не е желателна употребата на дразнещи и пикантни храни и подправки:

фасул, леща, грах, лук, чесън, зеле, краставици, сини патладжани, салати, забраняват се оцетът, пиперът, горчицата, доматената салца, хайверът и други, алкохолните и газираните напитки временно се спират.

Язвената болест е другият - много по-сериозен стомашен проблем, който засяга около 12% от населението на планетата.

Болката се локализира в горната част на корема в епигастриума и се появяват обикновено след хранене, докато при язвата на дванадесетопръстника, болките се явяват на гладно и особено нощем. Вече се изясни, че в основата на възникването на язвената болест стои бактерията "Хеликобактер пилори". Но за язвеното увреждане играят роля и други фактори - нерационалното хранене, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, стресът.

При язвена криза в никакъв случай не трябва да се прибягва до успокояване на болката с алкохол,

тъй като той може да провокира кръвоизлив от стомаха. Содата за хляб е също неподходяща, макар че симптомите при дуоденалната язва могат да се тушират временно. Честата употреба на сода не само не е лечебно средство, но може сериозно да навреди и да причини допълнителни разязвявания. Лечението на язвената болест е комплексно - включва медикаменти, хигиенно-диетичен режим и фитотерапия. Днес медицината разполага с достатъчно лекарствени средства за лечението на острата фаза на язвената болест. Преобладаващата част от медикаментите потискат повишената киселинност в стомаха, други предпазват лигавицата от корозивното действие на солната киселина и пепсина, трети повлияват вегетативната нервна система и по-специално парасимпатикуса (вагуса). Бактериалната инфекция с Хеликобактер пилори се лекува успешно с комбинация от антибиотик, антиациден препарат и противоязвено средство.

Диетичният режим при язвена болест не се свежда до гладуване - болните трябва да се хранят в точно определени часове 5-6 пъти дневно на малки порции.

Те трябва да избягват дразнещите храни - лютиви, пикантни, пържени или богати на целулоза (ръжен хляб, зеле, боб, ряпа), суровите зеленчуци, както и стимулиращите стомашна секреция лимон, оцет, чесън, черен и червен пипер, люти чушлета и др. Неподходящи са също газираните напитки, черният чай, кафето и особено алкохолът и цигарите. Разрешени са млякото и млечните продукти, яйцата, месото, плодовите сокове (пресни), зеленчуковите супи. Препоръчват се печените и варените продукти, като храната не бива да се консумира гореща. Тя трябва да съдържа всички хранителни съставки: белтъчини, мазнини и въглехидрати, витамини, соли и микроелементи, а енергитичната им стойност да бъде съобразена със състоянието на болния, с неговото тегло и възраст.

При язва се препоръчват:

твърд бял хляб, обикновени бисквити, сухари, грис, макарони, фиде, ориз, сутляш, нишесте и в ограничени количества - захар, мед, тахан. В диетата широко е застъпено обезсоленото сирене, диетичната извара, киселото мляко, сметаната. Разрешават се яйцата, телешкото, агнешкото и пилешкото месо, диетичните кремвирши, шунка, но без тлъстини. От плодовете са позволени ябълките, прасковите, портокалите, бананите, кайсиите, както и соковете от тези плодове. По време на хранене не бива да се пият вода и други течности, особено газирани напитки.

Многогодишният опит в медицината показва, че язвената болест се поддава най-добре на фитотерапия.

Колкото и парадоксално да звучи, дори най-модерните лекарствени средства (като изключим хирургическите способи), не са в състояние да излекуват дифинитивно язвеното страдание. Ето защо много болни предпочитат билколечението. С него се цели облекчаване на болките, намаляване на стомашната секреция, потискане на възпалителния процес, по-бърза регенерация на нарушената цялост на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Целесъобразно е използването на комбинацияот лайка, жълт кантарион, невен, черен оман, сладък корен в съответни пропорции. Под форма на отвара тя дава лечебен ефект при около 70% от болните.

Необходимо е да се знае, че фитотерапията се прилага само в интервалите между острите епизоди на болестта.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние