Борбата с високия холестерол

Борбата с високия холестерол

Холестеролът е органично вещество, което участва в изграждането на мембраните на всички клетки на организма ни. Освен това от него се образуват половите хормони и хормоните, които управляват стреса, жлъчните киселини и др. Така че холестеролът преди всичко е вещество, без което не можем. Но ако концентрацията на холестерола е над допустимите стойности, има риск за стеснение или запушване на кръвоносните съдове на сърцето, мозъка или крайниците вследствие на атеросклероза.

Повишената концентрация на холестерола в медицината е известна като хиперхолестеролемия и е основен рисков фактор за сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт и периферносъдова болест. По данни на Световната здравна организация всеки втори мъж и всяка трета жена в близко бъдеще ще имат подобни проблеми. Този висок риск за много хора от сърдечно-съдови и други тежки заболявания налага енергични мерки. Добрата новина е, че намаляването на холестерола, спирането на тютюнопушенето и контролът на хипертонията намаляват значително риска от инфаркт.

Най-застрашени са хората, при които вече има прояви на сърдечно-съдови заболявания, както и тези, при които освен повишена концентрация на холестерола са налице и други рискови фактори - високо кръвно, фамилна обремененост, тютюнопушене, наднормено тегло, хроничен стрес. Най-честата причина за повишени нива на холестерола са неправилното хранене, наднорменото тегло и заседналият начин на живот. В България повишени нива на холестерола се установяват при 25 на сто от възрастното население.

Храна, богата на животински мазнини и бедна на зеленчуци и плодове, често стои в основата на проблема. Нерядко обаче причина за повишен холестерол е семейна обремененост и тогава трябва да се приложи особено строга диета. При повечето хора ограничаването на животинските мазнини в храната и увеличената консумация на плодове и зеленчуци, както и на риба и пилешко месо може да реши проблема. Умерените физически усилия поне по половин час на ден са задължителни. Диетата, нормализирането на теглото и спортът могат да намалят концентрацията на холестерола в кръвта.

Но при доста пациенти това невинаги е постижимо и рискът от сърдечно-съдови заболявания остава висок. За щастие съвременната медицина разполага със статините, които намаляват значително холестерола. Тяхното предписване обаче трябва да става само от лекар. Хипотезите, че понижаването на холестерола е вредно, защото може да предизвика депресия или ракови заболявания, днес са отхвърлени категорично.

Опитът на страни като САЩ, Финландия, Австралия и др. показва, че намаляването на средната концентрация на холестерола за нацията е основна причина за намаляването на смъртността от сърдечен инфаркт - болестта на века с мащаби на епидемия, от която страдат все по-млади хора.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана