Как да намалим холестерола в кръвта

Как да намалим холестерола в кръвта

Bисокият холестерол може да причини развитие на сърдечно-съдови заболявания, които често завършат фатално. Много от смъртните случаи се дължат на натрупване на мастни отлагания (плаки) по стените на кръвоносните съдове, което води до постепенно стесняване и запушване на съдовете, т.е. - до развитие на атеросклероза. Клиничните прояви са: остър миокарден инфаркт, стенокардия, мозъчно-съдова болест, болестта на Бюргер и др. При нарастване на атеросклеротичната плака вътрешният слой на кръвоносните съдове загрубява и те губят своята еластичност. Разкъсването на плаката може да доведе до образуване на съсирек, който да блокира кръвотока и да запуши кръвоносния съд - остър коронарен или съдов инцидент: инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, остър тромбофлебит и др.

При тези рискови и опасни заболявания холестеролът играе важна роля. Когато той е над нормата и е в съчетание с високо артериално налягане, инсулинова резистентност (нечувствителност към действието на инсулина) и затлъстяване, значително се увеличава опасността от развитие на сърдечно-съдови заболявания, мозъчен инсулт и диабет.

Ето няколко начина за намаляване на холестерола в кръвта:

Здравословно хранене. Контролирайте общото количество мазнини, особено животинските. Трябва да ограничите богатите на холестерол продукти, като животински вътрешности, яйчен жълтък и млечни произведения с висока масленост. Предпочитайте храни с разтворими фибри - овесени трици и ядки, фасул, грах, оризови трици, ечемик, цитрусови плодове, ягоди, ябълки. Те намалят нивото на холестерола в кръвта. Желателно е 1-2 пъти седмично на трапезата ви да има риба. Сьомгата, скумрията и херингата съдържат високо количество омега-3 мастни киселини, които спомагат за понижаване нивото на триглицеридите. Консумацията на соя може да вдигне добрия холестерол (HDL), предпазващ от сърдечни заболявания. Съединенията на соята, т.нар. изофлавони, действат като човешки хормони и регулират нивото на мазното вещество. Приемът на умерено количество алкохол (едно питие дневно от 50 до 100 мл) увеличава нивото на HDL. Но при високи нива на триглицериди алкохол не се препоръчва. Намалете консумацията на захар! По този начин ще понижите т
риглицеридите, които трябва да бъдат под 2 mmol/l.

Физически упражнения. Редуцирането на теглото намалява нивото на холестерола. Времетраенето на всекидневните физически упражнения постепенно се увеличава до 30-45 мин. Ако сте с наднормено тегло или недостатъчно активни физически, трябва да стигнете до това натоварване в рамките на няколко месеца.

Откажете цигарите. Нивото на холестерола може да се върне към нормални граници даже и без намесата на медикаменти!

Има и много лекарства, които регулират холестерола. Сравнително рядко се предписват йоннобменните смоли (холестирамин и колестипол (колестид)) заради страничните им действия и дразнене на стомашно-чревния тракт. Те понижават нивото на холестерола в кръвта по косвен начин чрез свързване с жлъчните киселини в червата. Тези медикаменти понижават продукцията на триглицеридите, отстраняват ги от кръвообращението и увеличават нивото на добрия холестерол. Медикаментите в съвременната кардиология действат директно върху черния дроб, като блокират субстанциите, използвани от него за производство на холестерол. Лекарства, които намаляват усвояването на холестерола в тънките черва, "поемат" холестерола от храната. Впоследствие той навлиза в кръвообращението. Медикаментите абсорбират жлъчните киселини в червата. Образуват се неразтворими комплекси, които се изхвърлят с изпражненията. Така се намалява постъпването на холестерола от храната.

Лекарите съветват всеки да следи нивото на холестерола си и да го поддържа в граници. При ранна намеса на компетентни специалисти и спазване на съответния диетичен и лекарствен режим високият холестерол е напълно лечимо състояние.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана