Детската церебрална парализа и методи за рехабилитация

Детската церебрална парализа и методи за рехабилитация

Детската церебрална парализа (ДЦП) е заболяване на главния мозък, получено по време на бременността или в първите месеци на извънутробния живот. Причините за мозъчната увреда са многобройни - недостиг на кислород преди, по време или след раждането; инфекции; недоизносване на плода и др.

Най-общо заболяването се проявява със засягане на двигателната активност. Други белези са: сравнително честа умствена недостатъчност, гърчове, зрителни, слухови, говорни или поведенчески отклонения. При различните пациенти картината е строго индивидуална - от едва  забележими отклонения до тежко инвалидизиране.

При детската церебрална парализа трайно е засегната мускулната дейност - парези, парализи, координационни нарушения на движенията и свръхдвижения (хиперкинезии), често съпровождани от очедвигателни проблеми, глухота, епилептични припадъци, интелектуален дефицит и др. Според мястото на мозъчните увреди парезите могат да обхващат: крайници (ръка и крак), двата долни крайника или и четирите крайника (квадрипареза, или наричана още двойна хемиплегия).Последната е най-тежката форма на ДЦП.

Освен мускул на слабост се наблюдава и повишен мускулен тонус в засегнатите крайници. Малко мозъчната форма се характеризира с координационни нарушения (в по-късен стадий) и намален мускулен тонус (хипотония) още в първите седмици след раждането. Двойната хемиплегия се диагностицира рано поради тежкото състояние на новороденото. Останалите форми се откриват по-късно. Причината е т.нар. "светъл" период, който продължава няколко месеца след раждането (3-6) и се характеризира с леки отклонения от нормата - забавяне на изграждането на умения, характерни за дадена възраст.

Установяването на подобни отклонения е индикация за консултация със специалист. Ранната диагноза на ДЦП е важна, доколкото се осигурява по-адекватно развитие на болното дете. Най-добри резултати се постигат, когато заболяването се диагностицира от началото на появата му, т.е. седмици след раждането, и се започне веднага необходимото лечение. То се изразява в лечебна физкултура. Целта е да се осигури полезна и максимална двигателна активност на детето, за да спре появата на контрактури на мускулатурата (нарушение на подвижността - б.р).

Гърчовете, зрителните и говорните дефекти се лекуват успешно с медикаменти. Най-важната част от терапията е да се поддържа близка връзка с родителите. Те трябва да се обучат в провеждането на постоянна и компетентна лечебна физкултура вкъщи под контрола на профилиран специалист. Рехабилитацията показва бавен, но сигурен ефект. Дълги години тя заемаше основно място в терапията на ДЦП. Но съвременната медицина предлага и допълнителните възможности на лазертерапията и лазерната акупунктура. С помощта на специализирани схеми на лечение с лазерпунктурата се постига подобряване на инервацията на нервния импулс по хода на засегнатите нерви според вида на парезата. Лечението, което продължава няколко години под формата на курсове, задължително се съчетава с рехабилитация.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние