Присадиха кръвоносни съдове, отгледани от клетки на пациенти

Присадиха кръвоносни съдове, отгледани от клетки на пациенти

Напълно биологични кръвоносни съдове били отгледани от собствени кожни и венозни клетки на пациенти и присадени в ръката, между китката и лакътя, на десет човека от Буенос Айрес (Аржентина) и Катовице (Полша) между 2004 г. и 2007 г. Това са първите кръвоносни съдове в света, създадени изцяло от собствените клетки на болните. Трансплантите са произведени от компанията "Cytograft Tissue Engineering" в Новато, Калифорния, под ръководството на нейния главен изпълнителен директор д-р Тод Макалистър.

Хората, на които били присадени, страдали от бъбречна недостатъчност и животът им бил поддържан чрез диализа. Резултатите от трансплантациите са обещаващи. Те показват, че присаждането е улеснило пациентите с увредени бъбреци да ползват машините за диализа и прави хемодиализата по-безопасна.

Болните от хронична бъбречна недостатъчност се нуждаят от здрав кръвоносен съд, който да ги свърже с машините за диализа. Поради редовното подлагане на диализа, кръвоносните им съдове се износват и тогава се присажда изкуствен съд, но той причинява инфекция и възпаление. При някои пациенти може да се имплантира част от собствена вена, но мнозина нямат подходящ за присаждане сегмент от вена.

Присаденият венозен съд позволява да се постави система за хемодиализа, която пречиства кръвта на пациента. У трима от болните присаждането било неуспешно, един напуснал изследването и един починал по причини, несвързани с трансплантацията. У останалите петима присадените вени функционирали в продължение на 6-20 месеца след имплантирането.

Впоследствие пациентите се нуждаели от по-малко интервенции, включително хирургични, за поддържане на кръвоносните съдове, отколкото повечето бъбречноболни хора, които са на диализа. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет". Екипът на д-р Макалистър планира да изпита сходни кръвоносни съдове у пациенти с увредено кръвообращение в сърцето или краката.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние