За атеросклерозата и нейната съвременна диагностика

За атеросклерозата и нейната съвременна диагностика

Oт няколко десетилетия златният стандарт за образна диагностика на съдовите промени при атеросклероза е ангиографията (а при коронарните артерии - коронарографията). Тя представлява изследване на артериите с контрастно вещество, при което се визуализират участъците на стесняване (стеноза). Коронарографията е не само метод за диагностика, той може да бъде съчетан и с терапевтична балонна дилатация (разширяване) на съда. Последният метод спасява живота на пациентите, постъпили в интензивните кардиологични центрове. Статистиката сочи само около 0,1 % леталитет при коронарография.

Интраваскуларната ултразвукова диагностика е модерен метод за ултразвуково изследване на артериите, като се влиза с катетър с мини ултразвуков трансдюсер до мястото на изследването. По този начин още по-подробно се "вижда" атеросклеротичното увреждане и се преценява състоянието на съда.

Освен тези инвазивни методи съществува и възможността за изследване на кръвоносни съдове, които са разположени сравнително повърхностно под кожата. С други думи коронарните артерии могат да бъдат достигнати само чрез инвазивен начин, поради локализацията им, но други съдове, като общата сънна артерия, както и колянната, феморалната, илиачната и други артерии могат да се изследват неинвазивно (т.е. по безкръвен начин) през кожата.

През 1986 г. в Италия бе описан ултразвуков метод за изследване на ранни атеросклеротични промени - т.нар. определяне на дебелината на интима-медия на съдовата стена. Доказано бе, че с помощта на ултразвукова апаратура с висока разделителна способност може да се представи образно трислойната структура на артериалната стена и да се измерят двата вътрешни слоя - интима и медия. От 1996 г. методът бе обявен за общоприет начин за диагностика на ранна атеросклероза. Той бързо се популяризира в Германия и в момента се практикува от много домашни лекари за преценка на сърдечно-съдовото състояние на пациентите.

Чрез ултразвуковата диагностика се изобразяват и наличните атеросклеротични плаки в по-големите артерии. Съществуват методи за преценка на стабилността на плаките, например може да се види плака на общата сънна артерия. Подобни образувания са чести при диабетици и могат да станат изходно място за провокиране на инсулт. Освен големината на плаките и тяхната морфология цветният дуплекс позволява да се прецени до каква степен плаката се отразява на кръвния ток. С използване на доплер изследването може да се допълни, като се определи дали кръвният ток е значително променен. Известно е, че ако се проведе изследване само с доплер, могат да се регистрират главно напредналите атеросклеротични промени. Методът не е подходящ за диагностика на ранна атеросклероза. Разбира се, доплерът има място в диагностиката, тъй като е бърз, лесен, евтин и неинвазивен метод. Той обаче улавя само напредналата форма на заболяването.

България е сред страните с най-висока смъртност в света в резултат от атеросклеротични увреждания на сърдечните и особено на мозъчните съдове. Тревожен е фактът, че през последните години засегнати са все по-млади хора. Епидемиологичните наблюдения показват, че мъжете в България имат най-високо нарастване на сърдечно-съдовата смъртност в световен мащаб. Съвременната медицина е напреднала много в лечението на острите съдови инциденти, но въпреки това болестните увреждания обикновено са необратими и дори при добър изход от инфаркт или инсулт често остават трайни последици, нарушаващи качеството на живот.

Най-добрият начин за избягване последиците на атеросклерозата е нейната профилактика!

От изключително значение е правилният начин на живот. Главната роля се пада на здравословното хранене - трябва да се избягва преяждането, както и приемането на много животински мазнини и въглехидрати. Режимът на хранене трябва да е така прецезиран, че да не създава условия за наднормено тегло. Двигателната активност (спорт, туризъм), както и отказът от вредни навици, като тютюнопушене, употреба на алкохол и др., също са важни средства за профилактиката на атеросклерозата.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние