Правила за избор на очила с диоптър

Правила за избор на очила с диоптър

Знаете точно колко диоптъра имате и ще си поръчвате очила. Дори да искате най-обикновени диоптрични стъкла, ще се наложи да избирате.

Лещите (стъклата) са от различен материал. Минералните имат отлични оптични качества и ниска цена. Но са тежки, чупливи, нямат ултравиолетова защита. Не се препоръчват за детски очила. Подходящи са за употреба в агресивна среда, тъй като са устойчиви на механични въздействия, високи температури, прах, лъчения.

Органичните лещи също имат добри оптични качества и са много по-леки от минералните. Позволяват асферична геометрия, оцветяване и изтъняване на стъклата. По-слабо устойчиви са на механични въздействия и лесно се надраскват. Снабдени с допълнителни покрития, те са добър избор за очила.

Стъкла се изработват от поликарбонат, който е здрав и устойчив вид полимер. А тривекс лещите са още по-здрави. Те са устойчиви, леки и се препоръчват за детски очила и за спортна дейност.

Към стъклата може да се добавят различни покрития - антирефлексно, твърдо и устойчиво на надраскване, ултравиолетово. Те повишават комфорта на окото. Антирефлексните стъкла са сред най-предпочитаните за извършването на всекидневни дейности, защото премахват отблясъци и осигуряват повече информация за окото. Имайте предвид, че при неправилна употреба антирефлексното покритие бързо пада. Някои модели дори имат гаранция на покритието за различен срок от време.

Ако имате далекогледство, подходящи са по-тънките стъкла и тези с асферичен дизайн. Хората с висок диоптър могат да ползват силно изтънени стъкла. Съветът към тях е да изберат рамки с малки стъкла и с правилна овална форма.

Щом искате да съчетаете диоптрични със слънчеви очила, необходими са ви фотосоларни стъкла, познати още като хелиоматични и фотохромни. Те потъмняват от слънцето. Може да си поръчате и постоянно тонирани стъкла в нюанс по ваш избор.

В случай че се нуждаете от очила за близко и далечно виждане, единият вариант е комбинираното стъкло. То може да е бифокално - с малък сегмент в долната част, предназначен за четене. Друг вариант са т.нар. прогресивни стъкла. При тях диоптърът преминава от стойностите за близо към диоптрите за далече и не се налага да сменяте два чифта очила. Освен това външният им вид не е по-различен.

За работа в офис са особено подходящи офис стъклата. Те са снабдени с диоптър за близко и за средно разстояние до 2-4 метра.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние