Рискови фактори за високо кръвно налягане

Рискови фактори за високо кръвно налягане

Някои от резултатите в Източна Европа са смущаващи и тъжни - при над 20% от участниците в изследването бяха регистрирани сърдечно-съдови заболявания (сърдечни, мозъчни и артериални), докато при хората от останалите части на Земята - между 10 и 15%. А у нас са засегнати около 45%.

Епидемиологично изследване, направено в САЩ през 2000 г., установява, че над 30% от американците на възраст над 20 години са с високо кръвно налягане. Заболяването нараства значително с възрастта - над 70% от мъжете и над 80% от жените, минали 75-годишна възраст, са хипертоници.

Потвърждават се данните, че хипертонията води до усложнения с висока сърдечно-съдова заболеваемост и смъртност.

В САЩ, Япония, Италия и Австралия се установи, че в детска възраст няма значими разлики между момчета и момичета по отношение на стойностите на кръвното налягане. След юношеството обаче показателите са по-високи при мъжете, като те се обръщат след преминаването на менопаузата при жените (намалени нива на женски хормони). Систолното и диастолното артериално налягане се повишават с напредването на възрастта до около 60 години. Систолното продължава да се повишава и след това и е фактор, определящ влошената прогноза за сърдечно-съдови заболявания и инциденти.

Експертите често споменават т.нар. правило на половините - само около 50% от хипертониците знаят, че имат високо кръвно налягане и са с поставена лекарска диагноза.

Едва половината от тях получават медикаменти за нормализиране на стойностите на кръвното налягане, а половината от лекуваните пациенти получават необходимата и съвременна терапевтична помощ. Тъжното заключение е, че 12,5% от хората с високо кръвно налягане се лекуват пълноценно.

Важно е да се познават факторите, които предизвикват високо кръвно налягане -

повишен прием на готварска сол, наднормено тегло и затлъстяване, продължителен стрес, завишена консумация на алкохолни напитки, фамилна обремененост.

Ако един от родителите е хипертоник, рискът при следващото поколение се увеличава над 2 пъти и над 6 пъти, ако и майката и таткото са с високо кръвно налягане. Някои генетични отклонения и вродени болести също могат да доведат до хипертония (поликистоза на бъбреците, заболявания на надбъбреците, някои синдроми, като ниското ниво на калий в кръвта и др.).

Рискови фактори за високо кръвно налягане са също така

определени кръвни заболявания, нарушения на вегетативната нервна система (напр. при преобладаване на симпатикуса - дял на вегетативната нервна система, който учестява сърдечната дейност, повишава вътреочното налягане и мн.др.), определени съдови заболявания, завишено производство на инсулин, високи нива на пикочна киселина в кръвта, някои ендокринни заболявания (на жлезите с вътрешна секреция).

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние