Рискови фактори за високо кръвно налягане

Дата: 2015-08-13 09:59:04, от: Здравко Здравков
Рискови фактори за високо кръвно налягане

Някои от резултатите в Източна Европа са смущаващи и тъжни - при над 20% от участниците в изследването бяха регистрирани сърдечно-съдови заболявания (сърдечни, мозъчни и артериални), докато при хората от останалите части на Земята - между 10 и 15%. А у нас са засегнати около 45%.

Епидемиологично изследване, направено в САЩ през 2000 г., установява, че над 30% от американците на възраст над 20 години са с високо кръвно налягане. Заболяването нараства значително с възрастта - над 70% от мъжете и над 80% от жените, минали 75-годишна възраст, са хипертоници.

Потвърждават се данните, че хипертонията води до усложнения с висока сърдечно-съдова заболеваемост и смъртност.

В САЩ, Япония, Италия и Австралия се установи, че в детска възраст няма значими разлики между момчета и момичета по отношение на стойностите на кръвното налягане. След юношеството обаче показателите са по-високи при мъжете, като те се обръщат след преминаването на менопаузата при жените (намалени нива на женски хормони). Систолното и диастолното артериално налягане се повишават с напредването на възрастта до около 60 години. Систолното продължава да се повишава и след това и е фактор, определящ влошената прогноза за сърдечно-съдови заболявания и инциденти.

Експертите често споменават т.нар. правило на половините - само около 50% от хипертониците знаят, че имат високо кръвно налягане и са с поставена лекарска диагноза.

Едва половината от тях получават медикаменти за нормализиране на стойностите на кръвното налягане, а половината от лекуваните пациенти получават необходимата и съвременна терапевтична помощ. Тъжното заключение е, че 12,5% от хората с високо кръвно налягане се лекуват пълноценно.

Важно е да се познават факторите, които предизвикват високо кръвно налягане -

повишен прием на готварска сол, наднормено тегло и затлъстяване, продължителен стрес, завишена консумация на алкохолни напитки, фамилна обремененост.

Ако един от родителите е хипертоник, рискът при следващото поколение се увеличава над 2 пъти и над 6 пъти, ако и майката и таткото са с високо кръвно налягане. Някои генетични отклонения и вродени болести също могат да доведат до хипертония (поликистоза на бъбреците, заболявания на надбъбреците, някои синдроми, като ниското ниво на калий в кръвта и др.).

Рискови фактори за високо кръвно налягане са също така

определени кръвни заболявания, нарушения на вегетативната нервна система (напр. при преобладаване на симпатикуса - дял на вегетативната нервна система, който учестява сърдечната дейност, повишава вътреочното налягане и мн.др.), определени съдови заболявания, завишено производство на инсулин, високи нива на пикочна киселина в кръвта, някои ендокринни заболявания (на жлезите с вътрешна секреция).

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана