Най-добрата температура вкъщи – 21 градуса

Най-добрата температура вкъщи – 21 градуса

Статистика - прекарваме 80% от своя живот в закрити жилищни и работни помещения. Въздухът, който дишаме, оказва огромно влияние върху здравето, самочувствието и работоспособността ни. Температурата и влажността са сред най-важните показатели на стайния въздух.

За комфортна се смята температурата 20-22 градуса през зимата и 22-24 градуса през лятото.

Резултатите от много изследвания показват, че дори малки отклонения от посочените стойности се отразяват съществено на работоспособността. Например при 16 градуса подвижността на пръстите намалява и човек по-трудно пише. Над 27 градуса трудоспособността намалява с 30-50%. За климата в България се препоръчва като оптимална температура на помещенията 21 градуса. В спалнята обаче термометърът трябва да показва 18 градуса. Това гарантира здравословен сън, а пониженото потребление на топлинна енергия намалява разходите поне с 6%.

За влажността на въздуха в жилищните помещения специалистите задават по-широки граници - между 30 и 60%. Но през есенно-зимния сезон, когато се използват отоплителни уреди, при температура на въздуха 21 градуса влажността може да спадне до 20%, което причинява усещане за дискомфорт, сухота на лигавиците на горните дихателни пътища и спад на защитните сили на организма. Много модели климатици позволяват плавна и точна регулация на температурата и влажността, но при използване на парно или камина това не е възможно.

В домовете и офисите са регистрирани над 100 химически вещества, като някои от тях се смятат за много опасни. Те могат да се изведат навън, ако се осигурява системно движение на въздуха. Това важи и за поддържане на оптимален йонен състав. Когато във въздуха преобладават положителните йони, чиято концентрация се повишава от екраните на телевизорите и компютрите, от климатиците и от жизнените процеси на човек, се усеща недостиг на кислород, умора и главоболие.

За поддържане на комфортна температура, влажност, чистота и йонен състав на стайния въздух проветрявайте три-четири пъти през деня - 4 минути са достатъчни. Тази простичка мярка е особено важна, ако имате добре уплътняваща дограма, ко-ято херметизира жилището.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние