Как може да преодолеете неприятните прояви на менопаузата

Как може да преодолеете неприятните прояви на менопаузата

Hормално е пременопаузата да започне на 42 години, а менопаузата да настъпи след 52 години. Наближаването на възрастта, в която менструацията спира, често предизвиква у жените страх от появата на неприятни усещания. Опитайте се да погледнете на проблема по друг начин - като начало на пълна свобода. Фокусирайте вниманието си върху това, как да контролирате промените във вашето тяло. Колкото повече знаете какво се случва в него, толкова по-лесно ще се справите с проблемите. Можете да превърнете този преходен период във време на телесно възстановяване и духовно възраждане.

Симптоми за настъпване на менопаузата

Симптом 1: Честа смяна на настроението

Ограничете захарта, алкохола и кофеина. Откажете се от простите въглехидрати - макарони, грис, бял хляб, и отдайте предпочитание на пълнозърнестите продукти, плодовете и зеленчуците. Избягвайте спиртните напитки, които влияят зле на съня и на настроението. Позволявайте си чаша-две вино седмично. Пийте чай и хранителни добавки (по лекарска препоръка), които балансират хормоналаните колебания. Приемайте витамин В12, който успокоява нервите, и витамин В6, който има меко пикочогонно действие и поддръжа баланса на течностите в организма.

Симпотом 2: Натрупване на излишно тегло, особено в областта на талията и корема

В периода на пременопаузата въглехидратите се преработват по-трудно. Нивото на инсулина расте и предизвиква отлагане на мазнини. Преминете на нискокалорични храни: бобови и пълнозърнести, птиче месо, риба, зеленчуци. Използвайте като подправка канела (1/2 ч.л. на ден). С нейна помощ организмът ще използва въглехидратите за производството на енергия и те няма да се складират във вид на мазнини.

Правете умерени физически упражнения по 30-45 минути 4-5 пъти в седмицата. Избягвайте силовите натоварвания, тъй като те изгарят въглехидратите, вместо мазнините. Поискайте от вашия лекар да ви предпише подходящата за вас доза витамин Д3, който е свързан с нивото на инсулина в кръвта.

Симптом 3: Безсъние

Причината е, че нивото на адреналина в кръвта е непостоянно. Късно вечер не гледайте телевизия и спрете компютъра. Пийте чай от лайка, мента, валериана. Леглото ви трябва да е с удобен матрак и ортопедична възглавница.

Симптом 4. Горещи вълни и потливост

Консумирайте повече растителни белтъчини: соеви продукти, ядки, ленено семе, зехтин. Те съдържат фитоестрогени и повишават нивото на хормона допамин, който подобрява настроението и действа срещу нощното изпотяване.

Симпом 5: Вагинална сухота.

Тя може да предизвика болезнено усещане при полов контакт и чести позиви за уриниране. Поискайте от вашия гинеклог да ви помогне при избора на лубриканти на природна основа. Приемайте ленено семе, рибено масло и омега-3 ма-стни киселини. Те помагат за изработката на простагландин - хормоноподобно вещество, което подобрява кръвния поток.

Умерените физически упражнения и подходящата диета помагат за решаване на неприятните проблеми, които възникват с настъпването на менопаузата.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние