Предпазете детето от бронхиална астма

Предпазете детето от бронхиална астма

Броят на хоспитализираните деца заради астматични пристъпи в последните години за съжаление нараства, особено в големите градове. Според проучванията заболеваемостта в света е средно 8-12%, а за България тя е 10%. При астмата е налице алергично възпаление, засягащо бронхиалната стена. То води до стесняване на въздушния поток, повишаване чувствителността на бронхите към различни дразнители (алергени, иританти, физически натоварвания, промяна във времето, цигарен дим), мукозна хиперсекреция.

Ако не се лекува, болестта може да доведе до хронифициране с увреждане на бронхиалния епител, ремоделиране на бронхите и нарушаване функциятана белия дроб. Рисковите фактори за развитието на астмата могат да бъдат вътрешни и външни. Първите са обусловени от генетично предразположение. Ако двамата родители имат алергични заболявания, рискът за децата им е 40-60%, а ако е болен един от тях - рискът е 20-40%. Външните фактори включват акари от домашна прах, животински алергени от домашни любимци, гъбички, плесени, полени, замърсяване на въздуха.

В 80% от случаите първите астматични прояви започват във възрастта до 5 години. Характерни за заболяването са кашлица, задух, неспокоен нощен сън, влошаване на симптомите при вирусни инфекции, физическо натоварване, контакт с алергени, цигарен дим. При малките деца, при които не може да се извърши изследване на дишането, диагнозата се поставя при най-малко 3 епизода на кашлица със "свиркащо" дишане или нощна кашлица (ако за нея няма други причини).

Родителите могат да предпазят детето си от астма. Ако един от тях страда от това или от друго алергично заболяване, трябва да се откаже от тютюнопушенето преди планиране на бременността, както и да спазва хипоалергенна диета, особено през последните месеци от бременността. Бебетата, застрашени от астма, е добре да бъдат кърмени колкото може по-дълго. Ако това не е възможно, препоръчително е да се премине на изкуствено хранене с хуманизирани млека, но в никакъв случай да не се дава квасено мляко.

Тези деца трябва да бъдат късно захранени - след 5-ия месец, като се избягват алергизиращи храни. В помещенията, в които се отглеждат, не бива да има килими и мокети, плюшени завеси и възглавници, тъй като задържат прах. Проветрявайте често. Въздържайте се от отглеждането на домашни любимци - кучета, котки, папагали, рибки. Вече проявената астма се нуждае от адекватно лечение, назначено от специалист, който да състави индивидуален план за вашето дете. Той ще ви обясни как да реагирате в случай на пристъп и как да действате в междупристъпния период. Астмата трябва да е под контрол, за да не се нарушава нормалната активност на детето - да играе, да спи спокойно, да ходи на училище.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана