Предпазете детето от бронхиална астма

Предпазете детето от бронхиална астма

Броят на хоспитализираните деца заради астматични пристъпи в последните години за съжаление нараства, особено в големите градове. Според проучванията заболеваемостта в света е средно 8-12%, а за България тя е 10%. При астмата е налице алергично възпаление, засягащо бронхиалната стена. То води до стесняване на въздушния поток, повишаване чувствителността на бронхите към различни дразнители (алергени, иританти, физически натоварвания, промяна във времето, цигарен дим), мукозна хиперсекреция.

Ако не се лекува, болестта може да доведе до хронифициране с увреждане на бронхиалния епител, ремоделиране на бронхите и нарушаване функциятана белия дроб. Рисковите фактори за развитието на астмата могат да бъдат вътрешни и външни. Първите са обусловени от генетично предразположение. Ако двамата родители имат алергични заболявания, рискът за децата им е 40-60%, а ако е болен един от тях - рискът е 20-40%. Външните фактори включват акари от домашна прах, животински алергени от домашни любимци, гъбички, плесени, полени, замърсяване на въздуха.

В 80% от случаите първите астматични прояви започват във възрастта до 5 години. Характерни за заболяването са кашлица, задух, неспокоен нощен сън, влошаване на симптомите при вирусни инфекции, физическо натоварване, контакт с алергени, цигарен дим. При малките деца, при които не може да се извърши изследване на дишането, диагнозата се поставя при най-малко 3 епизода на кашлица със "свиркащо" дишане или нощна кашлица (ако за нея няма други причини).

Родителите могат да предпазят детето си от астма. Ако един от тях страда от това или от друго алергично заболяване, трябва да се откаже от тютюнопушенето преди планиране на бременността, както и да спазва хипоалергенна диета, особено през последните месеци от бременността. Бебетата, застрашени от астма, е добре да бъдат кърмени колкото може по-дълго. Ако това не е възможно, препоръчително е да се премине на изкуствено хранене с хуманизирани млека, но в никакъв случай да не се дава квасено мляко.

Тези деца трябва да бъдат късно захранени - след 5-ия месец, като се избягват алергизиращи храни. В помещенията, в които се отглеждат, не бива да има килими и мокети, плюшени завеси и възглавници, тъй като задържат прах. Проветрявайте често. Въздържайте се от отглеждането на домашни любимци - кучета, котки, папагали, рибки. Вече проявената астма се нуждае от адекватно лечение, назначено от специалист, който да състави индивидуален план за вашето дете. Той ще ви обясни как да реагирате в случай на пристъп и как да действате в междупристъпния период. Астмата трябва да е под контрол, за да не се нарушава нормалната активност на детето - да играе, да спи спокойно, да ходи на училище.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние