Лечение на хемороиди

Лечение на хемороиди

Хемороидите са най-честото заболяване в аналната област, от което страдат около 10% от хората. Те се развиват от нормалната хемороидална тъкан, която се намира в края на аналния канал и физиологично осигурява финото затваряне на ануса за газове и изпражнения и предпазва от травмиране канала при изхождане по голяма нужда.

Хроничният запек, условията за повишено вътрекоремно налягане, като тежкия физически труд, кръвния застой в седалищната област (при шофьори и при хора, упражняващи правостоящи професии), бременността, водят до разрастване на аналната кавернозна тъкан и до образуването на хемороидалните възли. Заболяването се развива бавно. Първоначалните признаци са дискретни и не безпокоят болните.

Изразяват се в неприятни усещания и дискомфорт в аналната област, лек сърбеж след дефекация. Симптомите се засилват при преумора, запек, прием на пикантни храни и алкохол. Кървенето при дефекация е първият сериозен признак. Кръвта е ясна и изтича в края на дефекацията под формата на единични капки. Друг симптом е пролабирането (излизането) на хемороидите при дефекация.

Първоначално хемороидалните възли след дефекацията се прибират спонтанно. По-късно обаче това става невъзможно. Диагнозата се потвърждава чрез външен оглед на аналната област, ректално туширане и ендоскопско изследване на правото черво. Колоноскопията, цялостно изследване на дебелото черво, е задължителна с оглед диференциране от други заболявания с тази локализация - тумори, полипи, язви и др.

Лечението е консервативно и оперативно. Болните трябва да спазват хигиенно-диетичен режим - да избягват пикантните храни и алкохола, да лекуват запека, да поддържат изрядна анална хигиена - измиване с хладка вода, без сапун, подсушаване с мека кърпа. Локално се прилагат мазила и свещички с обезболяващо, противовъзпалително, кръвоспиращо и тромболитично действие.

Тромбозиралите и възпалените хемороиди се лекуват изключително консервативно, като към вече споменатите мерки се добавят седящите бани в разтвор на калиев перманганат или в отвара от смрадлика, лайка или гръмотрън, както и налагането следна аналната област. Алтернатива е лигирането на възлит, което води до спонтанното им отпадане.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние