Заекването при децата се преодолява с деликатен подход

Заекването при децата се преодолява с деликатен подход

Заекването при децата се появява най-често във възрастта от 2 до 5 години.

Проявява се като сложно комуникативно разстройство, което най-често се състои в нарушение на плавността, темпа и ритъма на речта, изразяващо се в многократни повторения на звукове и срички, удължаване на звуковете, а на по-късен етап - и в "блокажи" на издишваната струя. Заекващите деца трудно се адаптират в групата на връстниците си, като понякога дори избягват общуването с тях. Ето защо е желателно да се положат всички усилия, за да се помогне на детето да преодолее говорния си проблем.

Първите белези на заекване могат да се появят още между 18-ия и 24-ия месец,

когато детето започва да образува първите си изречения. Това е т. нар. "заекване на развитието", или физиологично заекване. За много от родителите тези ранни прояви на проблеми с говора са твърде обезпокоителни, но трябва да се знае, че те са често срещани и нормални за този етап от развитието на детето. В такива случаи огромна роля за справянето с проблема може да изиграе деликатният и внимателен подход към детето, доколкото е възможно.

Детето може да заеква за няколко седмици или за няколко месеца и това заекване може да се появява и отшумява спорадично.

За повечето деца,при които заекването се е появявало преди 5-годишна възраст, то отшумява, без да е наложителна намесата на специалист. Но независимо от това, около 3-годишната възраст е желателно да бъде направена консултация с логопед и психолог. Ако заекването продължи до 5-6-годишна възраст, детето започва да осъзнава проблема си и това го притеснява и напряга чувствително в ежедневните му контакти. Речевото напрежение в повечето случаи е негативно, съпътстващо заекването явление, сигурен признак, че нещата не се случват както трябва. Тогава професионалната намеса е задължителна.

Причините за заекването са индивидуални и конкретни и поради това трудно биха могли да бъдат обобщени.

Независимо че около 60% от заекващите деца имат близки роднини, които заекват, генетичната предразположеност си остава спорен въпрос, защото "наследствеността" би могла да бъде причинена не от гените, а от негативното въздействие на езиковата среда на детето. Заекването в повечето случаи не е предизвикано само от една причина.

Най-общо казано, има предразполагащи причини, има и предизвикващи причини, но обикновено една конкретна причина отключва проблема в говора. Най-често тя е породена от стрес и/или от някаква психична травма за детето. Този тип заекване е психологичски обусловено и е най-често срещаното.

Когато повторението на звукове, думи, фрази стане навик за детето, придружен от вторични съпътстващи го прояви - мимики или гримаси, непривични жестове с ръцете и тялото, затруднено дишане, изпотяване, а говоренето се превърне в неимоверно усилие, съпроводено със страх, смущение и притеснение, тогава става въпрос за патологично заекване.

И не на последно място, заекването би могло да бъде органично обусловено - нарушена дейност на нервната система, породила се по време на вътреутробното развитие, следствие от силна интоксикация на организма или тежко инфекциозно заболяване.

С изключение на физиологичното заекване, при което в 80% от случаите с израстването на детето проблемът отшумява, при другите видове заекване логопедичната и психотерапевтичната намеса са задължителни, като терапията обикновено е доста продължителен процес.

Когато говорният проблем е на физиологична основа, той най-често отшумява с растежа, в останалите случаи логопедичната и психотерапевтичната намеса са задължителни.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние