Соковете се включват в менюто на бебето след 6-ия месец

Соковете се включват в менюто на бебето след 6-ия месец

Доскоро се смяташе, че на кърмачетата трябва да се дават плодови сокове още на 3-4-ата седмица, а месец по-късно се препоръчваше детското меню да се разнообрази с допълнителна храна, като зеленчуково пюре, плодови каши, месен бульон. Много педиатри и до днес съветват майките да се придържат към подобни схеми, които присъстват в доста медицински справочници и ръководства.

Но данните от съвременните изследвания показват, че през първите месеци от живота на кърмачетата не е необходимо да се дават сокове. Ранното им включване в бебешкото меню, както и ранното захранване създават условия за алергизиране и за нарушения в стомашно-чревния тракт.

Най-добре е соковете да се дават от 6-месечна възраст. Плодовете и зеленчуците (домати, череши, вишни, ябълки, моркови, кайсии, праскови и др.), от които да ги приготвяте, подбирайте според сезона. Предпочитайте киселите, тъй като те улесняват усвояването на калциевите соли и предпазват детето от рахит. За малки бебета избягвайте само гроздовия сок - заради богатото му съдържание на глюкоза той може да предизвика стомашни разстройства. Ягодовият сок също е препоръчително да се избягва, ако детето поне веднъж е показало непоносимост към него, като организмът му е реагирал с поява на обриви.

Започнете даването на сокове с 5-10 мл дневно. Ако детето ги понася добре, увеличете постепенно количеството до 50 мл. Някои бебета приемат дори 100 мл, давани на два пъти. Фабрично приготвените плодови пюрета са прекрасен заместител на плодовите сокове. Фино смлени, те се понасят добре от децата. Пюретата са с гарантирана стерилност, приготвени са от разнообразни плодове плюс добавка на витамин С. Когато бебето навърши 7 месеца, опитайте да му дадете цял настърган плод (зеленчук) - ябълка, домат, кайсия, праскова, 2-3 череши.

Практиката показва, че поносимостта обикновено е добра. Повечето деца ги приемат, стига да са фино настъргани, прекарани през цедка или пасирани. Не забравяйте обаче, че през горещите дни бебето има нужда от допълнително количество вода (дo 100-150 мл), независимо от плодовите "дажби".

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние