При бронхиална астма лечебните растения дават отлични резултати

При бронхиална астма лечебните растения дават отлични резултати

Болестта бронхиална астма е все по-често срещана, особено при лица, прекарали белодробни заболявания, както и при работещите в атмосфера, наситена с химически препарати, прах, влага. От нея страдат повече жените, а напоследък зачестяват и случаите сред децата и юношите.

Бронхиалната астма се характеризира с повишена чувствителност на трахеята и бронхите към различни дразнители, което води до стеснение на дихателните пътища. Най-често тя възниква при проникването през дихателните пътища на определени вещества, наречени алергени, които предизвикват образуването на антитела. При повторно попадане в организма алергенът се свързва със съответното антитяло в кръвта или клетките около капилярите на белодробните съдове. При някои по-чувствителни лица при това свързване се получава разширение на кръвоносните съдове, спазъм на бронхите, съпроводени със затруднено дишане (особено издишването), което е най-характерното за бронхиалната астма.

Алергените имат органичен и неорганичен произход. Те попадат в организма по различен начин. Най-честите алергени, които попадат в дихателните пътища, са: домашен прах, тютюнев дим, брашно, тичинков прашец, въглищин прах, различни химикали, парфюми и други. На второ място по значимост са различните видове бактерии и вируси, които при благоприятни условия причиняват възпалителни процеси - грип, бронхопневмонии. Съществуват мнения, че именно те стоят в основата на възникването и развитието на астматичното състояние. Не на последно място по значимост заемат алергените, проникващи в организма посредством храната: яйца, мляко и млечни продукти, риба, раци, месо, варива, плодове, зеленчуци, билки и други. Алергените могат да проникнат през кожата при ужилване или ухапване от насекоми, чрез инжекции, при използване на мехлеми, козметика и други.

Предполага се, че алергичните реакции се явяват у лица с вродено предразположение.

За възникването на алергични реакции и по-специално на астматични пристъпи роля играят и климатичните условия и метеорологичните фактори. Като провокиращ фактор на алергичния пристъп не се изключват и някои емоционални преживявания като стрес, уплаха, гняв, тревога.

Основните прояви на бронхиалната астма са пристъпи на кашлица със задух (мъчително издишване).

Обикновено пристъпите възникват внезапно, по-често нощем и продължават 1-2 часа. Лицето на болния е бледо, понякога синкаво, подпухнало, с уплашен вид. Състоянието му се облекчава при навеждане напред, като ръцете се опират върху коленете. Дишането е на редки интервали - 8-10 в минута, като се чуват от разстояние "свирене" и хъркане. Кашлица се появява в края на пристъпа с изхрачване на обилно количество пенести храчки. Понякога се наблюдава общо неразположение, втрисане, висока температура, което е израз на вторична инфекция. Най-тежки са често повтарящите се един след друг пристъпи, наричани астматичен статус.

Бронхиалната астма причинява различни и тежки усложнения върху дихателната и сърдечно-съдовата система. Ето защо се налага нейното своевременно и комплексно лечение: хигиенно-диетичен режим, климатолечение, таласотерапия, физиотерапия, медикаментозна терапия и фитотерапия. Лечението и особено профилактиката на бронхиалната астма изискват твърде продължителен период.

Трябва да се има предвид, че медикаментозното лечение е съпроводено с различни и в някои случаи сериозни странични ефекти. Ето защо извън пристъпите е целесъобразно да се провежда фитотерапия, която дава забележителни резултати като разрежда пристъпите и тяхната интензивност отслабва.

Използваните лечебни растения предимно с профилактична цел, са твърде много. Ето защо предлагам най-популярната и добила широко практическо приложение билкова комбинация.

Рецепта

Листа от жиловлек - 60 г, листа от подбел -30 г, стръкове от лопен - 40 г, стръкове от великденче - 40 г, листа от коприва- 40 г, листа от медуница - 40 г, плодове от анасон - 40 г, исландски лишей - 30 г, сладък корен - 30 г. Билките се смесват. Две супени лъжици от сместа се запарват и варят в 600 мл вода около 5 минути. След като отварата изстине се прецежда и се пие подсладена с мед по 1 кафеена чаша преди хранене 3 пъти на ден в продължение на 3-6 седмици. След почивка от 2 месеца курсът може да се повтори.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние