Синуитът и настинката при децата

Синуитът и настинката при децата

Децата до 5-6-годишна възраст боледуват често (3-5-7 пъти годишно) от остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища (настинки). По-уязвими са посещаващите ясли, градини и училища. Вирусната инфекция протича с повишена температура, кихане, затруднено носно дишане, водниста хрема, гърлобол, кашлица, дрезгав глас, отпадналост.

В по-голяма част от случаите болестта отшумява за 7-8 дни с помощта на симптоматични средства - противотемпературни, капки за нос, инхалации, промивки на носа с физиологичен разтвор. Въпреки взетите мерки, детето трябва да бъде наблюдавано от педиатър и УНГ-специалист с оглед откриването на допълнителна бактериална индикация.

Преминаването на вирусния риносинуит в бактериален изисква лечение с антибиотици, за да се избегнат ушни и очни усложнения. Причините за развитието на острия бактериален риносинуит при децата са респираторната алергия и третата сливица. Влияние имат и имунологичните и генетични фактори. Всяко възпаление на носната лигавица е придружено от възпаление на синусите.

Синуитът представлява възпалителен процес на лигавицата на синусите. Синусите са различни по големина кухини, разположени около носа. Те са "постлани"с лигавица и чрез отвори са свързани с носа. Анатомично се различават: максиларни синуси (разположени под очите), челен синус (в челната област), свеноидален синус (в основата на черепа) и етмоидален синус ( в основата на носа и състоящ се от множество миниатюрни кухинки). 

В ранна детска възраст най-важни са етмоидалните и максиларните синуси, тъй като другите се развиват след 5-6-годишна възраст. В малка част от случаите синуитът е едностранен - изтичане на слузесто-гноен секрет от едната ноздра. Дължи се най-често на попадане на чуждо тяло в носа, поставено неволно от детето - бобено зърно, дребни части от играчки, мъниста от гердани.

То се изважда от специалист по УНГ болести. Всеки обилен слузесто гноен секрет от носа, придружен от затруднено носно дишане и кашлица в продължение на 8-10 дни, изисква съответния преглед и адекватно лечение. В противен случай се стига до усложнения или хронифициране на болестта.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние