Д-р Слънце гони с лъчите си болестите надалеч

Д-р Слънце гони с лъчите си болестите надалеч

Слънчевите лъчи са сред онези фактори от заобикалящата ни среда, които поддържат живота и здравето. Животът не може да съществува, нито да функционира без слънчева светлина. Светлината е отправната точка на живота.

Какво друго, освен основната среда за живот, създава за нас слънчевата светлина? Много повече, отколкото допускаме.

Хипократ, известен като Бащата на медицината, преди повече от 2000 години открил, че слънчевите лъчи лекуват редица заболявания. Той нарекъл този метод хелиотерапия (слънцелечение). Оттогава слънцето не е загубило ни най-малко от своята целебна сила.

Слънчевият витамин Д се образува в кожата

под влияние на В ултравиолетовите лъчи. Какво е витамин Д за нас? Той осигурява прави и яки кости с подходящо съотношение на калций и фосфор в тях.

Слънчевите лъчи навлизат в организма ни чрез храната. Храните, които консумираме, са всъщност едно непряко благо на слънчевите лъчи. Хранителната енергия не е нищо друго освен слънчева енергия, складирана под формата на химически вещества. Това са белтъците, въглехидратите, мазнините и витамините.

Освен това слънчевите лъчи:
Унищожават микробите

Това открили през 1877 година двамата учени Даунс и Блънт. През 1903 г. Нилс Фенсен, датски лекар, спечелил Нобеловата награда за медицина благодарение на успехите си в лечението на туберкулозата със слънчевите лъчи.

Създават по-здрава кожа

Подходящо количество слънчеви лъчи прави кожата гладка и гъвкава. Никоя друга група болести не се повлиява и не се лекува така ефикасно чрез слънчева терапия, както кожните болести.

Засилват действието на изключително важната за здравето ни имунна система.

Специализираните кле-тки на имунната система изпълняват много интелигентни функции. Червените кръвни телца пренасят кислорода, който унищожава микробите. Уникалната клетка, наречена макрофаг, пък изяжда и смила агресора, разшифрова кода на нахлуващия организъм и го предава на лимфоцитите, които след сигнала се активизират, за да унищожат нашествениците. Съществуват два основни типа лимфоцити - В-клетки и Т-клетки. В-клетките произвеждат един белтък, наречен антитяло, който убива микробите и ги маркира за унищожаване. Т-клетките са специализирани в унищожаване на вируси, химически токсини и ракови клетки. Неутрофилът - голяма бяла кръвна клетка, е специализиран чистач, който унищожава и елиминира чуждите нашественици. Тази функция е наречена фагоцитоза.

Предпазват от диабет

Слънчевите лъчи стимулират бета-клетките на панкреаса към едно по-ефективно про-изводство на инсулин. Те също така стимулират производството на ензима гликоген синтетаза, който взема глюкозата от кръвта и я складира като гликоген в черния дроб.

Родното морско крайбрежие е чудесно място за събиране на здраве от слънчевите лъчи. Българското Черноморие със своите източно ориентирани плажове е с оптимален слънчев климат в сравнение със северните и южните брегове на Европа.

По продължителност на слънчевото греене българското крайбрежие е на едно от първите места е Европа,

като годишните му стойности достигат 2400 часа, с най-голяма продължителност през юли - 325 часа, при дневна продължителност над 10 часа. Когато разглеждаме слънцегреенето и неговия радиационен спектър от гледище на профилактичния и лечебния ефект на слънчевите бани, водещото значение принадлежи на ултравиолетовите лъчи - т. нар. лъчев (актиничен) климатично действащ комплекс.

Системно измерваната дължина на ултравиолетовите лъчи по българското крайбрежие не пада под 300 нанометра (мерна единица, равна на 1 милионна част от милиметъра). От 300 до 320 нанометра са късите ултравиолетови лъчи, наричани още В-ултравиолетови лъчи. От 320 до 400 нанометра са дългите ултравиолетови лъчи, наричани още А-ултравиолетови лъчи. По отношение на тревогата около изтъняване на озонния слой на атмосферата и промените в дължината на ултравиолетовия спектър на слънчевата радиация, достигаща до Земята, трябва да се изтъкне, че такива промени по българското крайбрежие не са констатирани и не е измервана ултравиолетова радиация, по-къса от 300 нанометъра.

Разглеждайки картата "Царството на слънцето" , представяща по региони интензитета на ултравиолетовата радиация, изразен в ултравиолетови индекси, проличава, че нашето крайбрежие е със среден интензитет (2-4), с опасност за слънчево изгаряне след 30 минути слънчева експозиция, докато по северните брегове на Европа ултравиолетовият индекс е нисък (0-1), с малка опасност за слънчево изгаряне, а по южните брегове този индекс е висок (5 до 7) с опасност за слънчево изгаряне от 20 минути.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние