Строгата диета може да причини кокоша слепота

Строгата диета може да причини кокоша слепота

През деня зрението е нормално, но при свечеряване и през нощта то се влошава. Тази нарушена зрителната адаптация към тъмнина и полумрак се нарича хемералопия, по-известна като кокоша слепота. Диагнозата се поставя и когато за адаптиране на очите е необходим по-дълъг период от обикновено.

Най-честата причина е недостигът на витамин А.

Т.нар. функционална хемералопия се наблюдава при небалансирано хранене, което води до липса на витамин А, витамини от група В и дефицит на протеини. Строгите диети също могат да предизвикат кокоша слепота. Състоянието обаче е напълно обратимо - доброто зрение се възстановява след отстраняване на фактора, който причинява проблема.

Недостигът на цинк също е един от виновниците за развитието на хемералопия. Микроелементът, подобно на витамин А, е жизнено необходим за здравето на очите.

Сред рисковите фактори се нарежда продължителната работа на компютър, която води до сухота в очите. Този често срещан симптом в много случаи хронифицира и може да причини не само кокоша слепота, а и повишена чувствителност към силна светлина.

Единствено специалист офталмолог може да установи хемералопията след провеждане на няколко диагностични процедури. Най-напред се определя степента на изразеност на състоянието - кога се е появило и как се развива във времето. Има голяма вероятност кокошата слепота да се дължи на сериозно заболяване. Тогава трябва да се предприеме подходяща терапия.

Обичайното лечение на зрителното увреждане включва повишен прием на продукти с високо съдържание на витамин А - яйчен жълтък, млечни продукти, черен дроб, някои видове риба. Необходимо е да се ядат плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин, защото в организма той се превръща във витамин А. Такива са морковите, марулята, тиквата, мангото, спанакът, броколите. По съвет на лекаря може да се приема хранителна добавка с цинк. Микроелементът участва в транспортирането на витамин А и приемът на 25 мг дневно е препоръчителен.

Носенето на специално разработени очила за нощно виждане също подпомага зрението. Хората с кокоша слепота трябва да се въздържат да карат вечер или нощем, за да се избегнат инциденти.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана