Лечение на ендометриозата с медикаменти

Лечение на ендометриозата с медикаменти

Eндометриозата е заболяване, при което тъкани от матката се разрастват извън нея или в други органи. Това причинява болки и може да доведе до стерилитет. Подходящото медикаментозно лечение намалява болковата симптоматика, като например болката в таза, по време на полов акт и на менструацията. По този начин не се отстранява окончателно ендометриозата обикновено нейните огнища се появяват отново между 12-24-ия месец след преустановяване на терапията. Трябва да се има предвид че самостоятелното приложение на медикаменти не повишава вероятността за спонтанно настъпване на бременност. Тъй като всички препарати, използвани за лечение, имат противозачатъчен ефект, тяхното приложение дори отлага настъпването на бременност. За намаляване на болките могат да се използват различните групи медикаменти - всички те имат приблизително еднаква активност.

Целта на консервативното лечение на ендометриозата е да се прекъсне цикълът на стимулация и на кървенето. Под влияние на пониженото ниво на естрогените, макар и те да не изчезват напълно, ендометриозните огнища намаляват обема си и стават неактивни. Когато лечението се преустанови, те постепенно се реактивират. Яйчникови огнища с размер над 3 см, трудно се потискат с медикаментозно лечение. А и болковата симптоматика често се дължи на сраствания, които се лекуват хирургично.

Повечето медикаменти се приемат в продължение на 6- 12 месеца, с изключение на комбинираните противозачатъчни, които могат да се прилагат толкова дълго, колкото е необходимо.

Противозачатъчните средства са сред най използваните медикаменти при лечение на ендометриозата. Те са подходящи за млади жени, при които заболяването е минимално изразено и изискват предпазване от забременяване. Показват добър ефекти за намаляване на болката. За лечение на ендометриоза противозачатъчните таблетки се прилагат непрекъснато, без пауза между отделните опаковки за период от 6-12 месеца.

Прогестероновите препарати са най-често прилагани за лечение на ендометриозата в САЩ. Тяхната ефективност достига 80%. Обичайно използваните препарати включват медроксипрогестерон ацетат, дидрогестерон и норетистерон. Те намаляват обема на ендометриозните огнища и потискат яйчниковата функция. Могат да се прилагат продължително или циклично (3 седмици приеми 1 седмица пауза). Съществува и друг вариант, при който се правят инжекциии на всеки 3 месеца. Но тази форма се избягва при жени, които желаят да забременеят, тъй като овулацията понякога се потиска за 12 месеца след преустановяване на лечението.

Даназол и гестринон са препарати с висока ефективност (80-90%), които не се използват често в съвременната медицина поради изразените странични ефекти, като окосмяване, увеличение на тегло, загрубяване на гласа, което продължава и след спиране на лечението.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана