На какво се дължат болките във врата

На какво се дължат болките във врата

Aко болките, които изпитвате, са тъпи, стягащи, разположени от двете страни на главата в тилната област, по всяка вероятност те са причинени от високо кръвно налягане. В началото могат да се усещат като леко притискане, което впоследствие да прерастне в остра болка. Макар и рядко, неприятните усещания могат да се разпространят към тялото и раменете. Възможно е да се усеща и туптене в тила, синхронно на болката.

В ранния стадий на хипертонията оплакванията са: главоболие, нарушен сън, шум в ушите, сърцебиене. Главоболието обикновено е локализирано в челната и тилната област и има "стягащ" характер. В по-късните стадии на болестта оплакванията придобиват постоянен характер, а стойностите на артериалното налягане се стабилизират на сравнително високо ниво.

Често настъпват хипертонични кризи с бързо и рязко покачване на артериалното налягане до и над 190/115 мм живачен стълб и със засилване на главоболието. Кризата е с различна продължителност и се съпътства от силно главоболие, гадене и повръщане, световъртеж, сърцебиене. В хода на по-тежка хипертонична криза може да настъпят усложнения - мозъчен инсулт или сърдечен инфаркт. В мозъка настъпва т.нар. хипертонична енцефалопатия с недоимъчно кръвооросяване и мозъчен инсулт.

Обикновено болните в начален стадий не са склонни да се подложат на лекарствена терапия. Необходимо е обаче още при първите симптоми да се направят някои специфични кардиологични и неврологични изследвания: доплерова сонография за мозъчното кръвообращение и оросяване, мозъчна картография за функцията на мозъка, стрес-тест и други. След определянето на диагнозата специалистът може да препоръча различни видове лечение. Озонотерапията е нов немедикаментозен метод на лечение, който получава все по-голямо разпространение в целия свят.

Озонът, който е форма на кислорода, почиства артериите и вените, подобрява кръвообращението, пречиства кръвта и лимфата, нормализира хормоните и производството на ферменти, спира възпаленията, намалява или спира болките, успокоява нервите, предотвратява инсулт и инфаркт, овладява сърдечната аритмия, подобрява функциите на мозъка и паметта, унищожава токсини, забавя или напълно спира дегенеративните процеси, спира или отстранява автоимунни заболявания и др. Терапията разполага с богат лечебен потенциал. При много пациенти тя показва по-големи възможности от лекарствените методики.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние