Детето има запек. Как да облекчим стомаха на детето

Детето има запек. Как да облекчим стомаха на детето

Запекът при бебетата и малките деца е състояние, причинено и зависещо от възрастта, анатомо-физиологичните особености на организма и други допълнителни фактори. Той се изразява в отделянето на твърди, суховати изпражнения, придружено с болка и затруднение. Честотата на изхожданията определя има ли запек или не.

Кърмачетата на естествено хранене през първия месец се изхождат след всяко хранене (по 6-7 пъти дневно), а ако са на изкуствено - по 1-2 пъти. Ако бебето "пропусне" 2 дни, на третия му е необходима помощ. До 1-годишна възраст е нормално голямата нужда да идва до 2-3 пъти дневно, а след годинка - 1-2 пъти.

Запек още в първите седмици след раждането подсказва за вродено заболяване и изисква задължителна консултация със специалист. Той трябва да се разграничи и от нередовното изхождане вследствие на недохранване. Ако детето е имало запек, придружен с болезнено изхождане, това може да задълбочи проблема за по дълъг период, свързан със страха от болката.

Запекът може да бъде причинен и от вирусни инфекции, съпътствани от намален прием на храна, висока температура, изпотяване и загуба на течности. Термометърът е първото средство, което може да използвате, за да улесните изхождането. След като анусът се намаже с крем, в него се поставя термометърът и се завърта в двете посоки няколко пъти. Ако не се постигне ефект, опитайте с клизма с детски иригатор, който може да се замести със спринцовка от 10 или 20 кубика.

За лечението на запека основна роля играе храната. Тя трябва да бъде по-течна (супи, бульони). Добре е да се приемат на гладно плодове и сокове със слабително действие-круши, сини сливи, грозде, кайсии. При по-големите деца добре действат сиропът и сладкото от рози. Млякото на кърмачетата на изкуствено хранене може да се приготвя с отвара от овесени ядки.

Ако не постигнете резултат, консултирайте се съсспециалист, който ще установи причината и ще назначи медикаментозна терапия.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние