Грижа за зъбите и орална хигиена

Грижа за зъбите и орална хигиена

Четката и пастата за зъби са основните средства за лична орална хигиена. Но освен тях съществуват и други, които допълват тяхното действие.

Вода за уста. Употребява се след измиване на зъбите. Някои фирми съветват да се ползва преди измиването, за да размекне зъбната плака и да отслаби връзката й към зъбните тъкани. Съществуват много разновидности на вода за уста, често оцветена - в синьо, жълто, червено, зелено.

Ароматизирана и освежаваща, нейните основни действия са: потискане образуването на зъбна плака, антибактериално действие, спиране на кървенето на венците, дезодориращ и промиваще фект.

Конци за зъби. Използват се за почистване на зъбните повърхности на места, където четката не може да стигне. С тях трябва да се внимава да не се нарани или разкървави венечната папила. След въвеждането на конеца в междузъбното пространство се започват движения по страничните повърхности на зъба, предимно над венеца, но в известна степени под венеца. Фирмите производители предлагат продуктите си ароматизирани или неароматизирани. Има импрегнирани с восък, за да преминават по-лесно в междузъбното пространство. Произвеждат се дори конци, съдържащи флуор, за профилактика на кариес. Съществуват и опънати на малко лъкче, които улесняват пациента при използването им.

Четки за междузъбни пространства. Те представляват малки четчици с различни размери. Използват се за почистване на уголемени междузъбни пространства, в които се задържа храна и не може да се отстрани с обикновената четка за зъби. Най-добрият вариант е, когато към четката за зъби има възможност за прикрепяне на четката за междузъбни пространства.

Клечки за зъби. Аз лично не ги препоръчвам на моите пациенти, защото са груби и има риск да травмират венеца. По-добре ползвайте четка за междузъбно пространство.

Четка за език. Установено е, че най-голям брой бактерии се задържат в папилите на езика. Вече се предлагат четки за зъби, комбинирани с четка за език. След измиването на езика с тази четка се усеща свежест и чистота. Четката представлява гумена плоскост с размери на четка за зъби и грапава повърхност. Разбира се, можете да почиствате езика и с обикновена четка за зъби.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана