Грижа за зъбите и орална хигиена

Грижа за зъбите и орална хигиена

Четката и пастата за зъби са основните средства за лична орална хигиена. Но освен тях съществуват и други, които допълват тяхното действие.

Вода за уста. Употребява се след измиване на зъбите. Някои фирми съветват да се ползва преди измиването, за да размекне зъбната плака и да отслаби връзката й към зъбните тъкани. Съществуват много разновидности на вода за уста, често оцветена - в синьо, жълто, червено, зелено.

Ароматизирана и освежаваща, нейните основни действия са: потискане образуването на зъбна плака, антибактериално действие, спиране на кървенето на венците, дезодориращ и промиваще фект.

Конци за зъби. Използват се за почистване на зъбните повърхности на места, където четката не може да стигне. С тях трябва да се внимава да не се нарани или разкървави венечната папила. След въвеждането на конеца в междузъбното пространство се започват движения по страничните повърхности на зъба, предимно над венеца, но в известна степени под венеца. Фирмите производители предлагат продуктите си ароматизирани или неароматизирани. Има импрегнирани с восък, за да преминават по-лесно в междузъбното пространство. Произвеждат се дори конци, съдържащи флуор, за профилактика на кариес. Съществуват и опънати на малко лъкче, които улесняват пациента при използването им.

Четки за междузъбни пространства. Те представляват малки четчици с различни размери. Използват се за почистване на уголемени междузъбни пространства, в които се задържа храна и не може да се отстрани с обикновената четка за зъби. Най-добрият вариант е, когато към четката за зъби има възможност за прикрепяне на четката за междузъбни пространства.

Клечки за зъби. Аз лично не ги препоръчвам на моите пациенти, защото са груби и има риск да травмират венеца. По-добре ползвайте четка за междузъбно пространство.

Четка за език. Установено е, че най-голям брой бактерии се задържат в папилите на езика. Вече се предлагат четки за зъби, комбинирани с четка за език. След измиването на езика с тази четка се усеща свежест и чистота. Четката представлява гумена плоскост с размери на четка за зъби и грапава повърхност. Разбира се, можете да почиствате езика и с обикновена четка за зъби.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние