Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и пушачите

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и пушачите

Mакар у нас да е популярно отскоро, понятието хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) е въведено в медицината през последните 20 години и обединява две основни заболявания: хроничен бронхит и белодробен емфизем.

"Обструкция" значи запушване на бронхите и същността на ХОББ е запушване на бронхите от възпаление и от гъст слузен или гноен секрет, което води до нарушение на дишането. Според определението на Световната здравна организация хроничен бронхит (и съответно ХОББ) е налице, когато болният има кашлица повече от 2 месеца в 3 последователни години.

За емфизем пък се говори тогава, когато към кашлицата и отделянето на храчки се добави и задух. В началото той се появява при по-големи физически усилия, а в крайните стадии - и при покой. Най-често ХОББ започва като хроничен бронхит и след време, ако той не се лекува, се развива емфизем. ХОББ е необратимо заболяване. Симптомите са: хронична кашлица, задух, свирене в гърдите. В крайните стадии се появява цианоза - синкаво оцветяване на устните, около носа най-често. Това изисква включване на кислород. Като една от основните причини за ХОББ се сочи тютюнопушенето и затова я наричат "болест на пушачите".

Наистина те боледуват 5-6 пъти по-често от непушачите. Понякога пасивното пушене е по-опасно, отколкото директното, и тези, които се намират около пушачите, са изложени също на риск да развият ХОББ. Цигареният дим съдържа много вредни вещества, които водят до пълно унищожаване на ресничестия епител в бронхите. Нормално те са покрити с него и той изхвърля секрета и вредните вещества и предпазва белите дробове.

При пушачите и при хората с хроничен бронхит бронхите се превръщат в една тръба, в която няма нищо и въздухът и вредните вещества спокойно преминават през нея. Друг важен фактор за развитие на ХОББ са повтарящите се вирусни инфекции - грип и други респираторни заболявания, които водят до тежко увреждане на бронхите. Голяма роля играе студеният и влажен климат, затова ХОББ е по-разпространена в Англия и в Скандинавието. По-често боледуват и хора, работещи в среда с много прах - в мините, в текстилната промишленост, в хлебопроизводството...

Известна е също така т.нар. алергична форма на ХОББ, която протича с пристъпен задух, подобно на бронхиалната астма. Специално за емфизема е доказано, че в повече от 50% от случаите е наследствено заболяване. За диагностицирането на ХОББ значение имат добре снетата анамнеза на болния и рентгеновото изследване. Но най-важно е т.нар. функционално изследване на дишането, или спирография (от "спиро" - дишане).

Измерва се скоростният капацитет на белите дробове. Нормално неговите стойности се движат около 80-90%. Когато е под този процент, говорим за ХОББ, а ако е под 40%, вече е налице много тежка форма. Мъжете боледуват 4 пъти по-често от белодробен емфизем. И съвсем не е задължително да са пушачи. Сред заболелите има хора, които винаги са живели на село и са работили на чист въздух на полето, но пак са развили емфизем. Той обикновено се появява към 30-40-ата година от живота на човека. При него няма кашлица, а основният симптом е задух.

Болните започват да се заморяват, не могат да се качват по стълби, в крайните стадии развиват тежка дихателна недостатъчност и трябва да останат цял живот на кислород. И у нас вече има кислородни апарати, които такива пациенти могат да ползват вкъщи. Благодарение на това се удължават техният живот и работоспособност, дори някои могат да работят по-лека надомна работа. Изключително важно е правилното белтъчно хранене на страдащите от ХОББ. В края на заболяването настъпва стопяване на мускулатура, затова болните трябва да приемат пълноценна храна-мляко и сирене, наред с плодове.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние