Причини за главоболието

Причини за главоболието

Главоболието е едно от най-често срещаните оплаквания в общата лекарска практика, което може да бъде причина за отсъствие от работа и временна нетрудоспособност.

Изясняването на причината за това неразположение не винаги е лесна задача.Най-честите видове главоболие са тензионното и мигрената. Оплакването се среща и при различни вътрешни, хронични и системни заболявания, както и при увреждания на главния мозък, при черепно-мозъчни травми и др.

Тензионното, или т. нар. стресогенно главоболие

представлява повтарящи се епизоди на болка с продължителност от минути до часове. Обикновено липсват други симптоми. Причината е контракция на околочерепните мускули и влошаване на кръвоснабдяването. Болката е двустранна и не се усилва при физическа активност. Проявява се като умерено челно или теменно главоболие и се засилва при психическо напрежение.

Мигрената засяга 16% от жените и около 6% от мъжете.

В 60% от случаите се открива наследственост на заболяването. Проявява се с пристъпи с продължителност от 4 до 42 часа. Типични характеристики са едностранната локализация, пулсиращият характер, умерената до тежка по интензивност болка. Често се придружава от гадене, непоносимост към светлина и шум. Понякога мигрената може да се предхожда от аура. Това означава, че малко преди пристъпа се появяват неврологични симптоми, като тъмни петна в зрителното поле или звездовидни фигури, които пациентът вижда.

Главоболие от шиен произход.

Дължи се на гръбначни деформации, лоша стойка при работа на компютър или при други седящи професии, при заболявания на гръбначния стълб и др.

Главоболие след черепно-мозъчна травма.

Често травмите по главата могат да доведат до поражения върху шийните прешлени или до комоцио (мозъчно сътресение).

Токсично главоболие

при употреба на алкохол, прекомерно пушене, употреба на наркотици, отравяне с токсични вещества, въглероден окис и др.

Главоболие от съдов произход

при високо артериално налягане, церебрални аневризми, мозъчни кръвоизливи. Танцуващи "петна" пред очите и усещане за висока температура могат да се появят при рязко повишаване на артериалното налягане. Болката е генерализирана или "стягаща" като обръч челото или тилната област на главата. Най-силна е сутрин и намалява през деня.

Главоболие от инфекциозен произход

при висока температура, треска или при различни инфекциозни заболявания.

Главоболието може да бъде и вторично - вследствие на редица хронични заболявания, на стрес и т.н.

Какви мерки трябва да се вземат?

В никакъв случай не бива да се прекалява с аналгетиците. Приемането на болкоуспокояващи медикаменти повече от два пъти дневно е опасно. Тези, които свободно се продават в аптечната мрежа, са ефикасни за облекчаване на леко до средно по тежест главоболие. Ако страдате от мигрена, обърнете внимание на храните, които я причиняват. Болката при това заболяване може да е провокирана от някои напитки и храни, от силни миризми (цигарен дим, парфюм), от студ и интензивни физически и умствени усилия. Концентрираните алкохолни напитки, танинът в червеното вино, шоколадът, нитратите, кофеинът в големи количества, орехите, лукът и газираните напитки трябва да се избягват.

Добре е да си водите дневник. В случай че главоболието ви спохожда често, отбележете всичко, свързано с него: кога се появява, какви храни сте консумирали преди това, колко време продължава, къде е локализирано. Консултирайте се с лекар специалист, за да се уточни произходът на главоболието и да получите адекватна терапия. Лечението е строго индивидуално. При навременна намеса значително намалява рискът от хронифициране на проблема и от възникване на усложнения.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние