Физиологични отклонения при момичетата през пубертета

Физиологични отклонения при момичетата през пубертета

Oсобено внимание заслужава обилното окосмяване на лицето, тялото и крайниците при някои от момичетата. Поради сериозния козметичен дефект то създава много тревоги на девойките и техните родители. Силното окосмяване бива два вида:

Хирзутизъм. При него окосмяването се разпростира по мъжки тип и засяга горната устна, брадата, гърдите, гърба и средната линия на корема. Причините са много и разнообразни. Обилното окосмяване може да се дължи на расови и фамилни фактори. При някои народи (арменци, италианци) се наблюдава по-силно окосмяване. Често единият, двамата родители или други роднини на засегнатите момичета имат по-силно окосмяване. Това е т.нар. хирзутизъм у здрави хора (конституционален хирзутизъм). Лечение с мъжки полови хормони също може да доведе до хирзутизъм. В последно време зачестяват случаи на силно окосмяване след даване (без необходимите показания) на големи дози анаболни хормони (дианабол, неробол и др.). Като болестно състояние хирзутизмът може да се появи при заболявания на надбъбречните жлези, на яйчниците, при акромегалия и други болести на ендокринните жлези. Хирзутизъм причиняват и някои болести на централната нервна система. В редки случаи той може да се предизвика от местни фактори - увреждания на кожата и кожни заболявания.

Хипертрихоза. Това е общо окосмяване на цялото тяло, предимно от характерния женски тип, но значително по-силно изразено. Най-често се дължи на фамилни и расови фактори. Тъй като хипертрихозата може да бъде проява на заболяване на ендокринната и централната нервна система, всяко обилно окосмяване у момичетата трябва да бъде правилно и своевременно тълкувано от лекар ендокринолог. Само той може да даде окончателно заключение дали се отнася за невинно, най-често фамилно обусловено състояние, или за заболяване, което изисква изследвания, наблюдение и лечение.

Към физиологичните отклонения през време на пубертета трябва да бъдат споменати също и някои смущения в менструацията. Месечният цикъл обикновено протича без болки и без особени нарушения в общото състояние. В някои случаи обаче менструацията се съпровожда от силни, пристъпни болки в кръста и слабините. Най-често болките по време на менструация постепенно намаляват и изчезват напълно, но първоначално (в течение на една или няколко години) причиняват много неприятности. Най-добрият метод за облекчаване на болките е покой на легло и поставяне на грейка в долната част на корема. Много жени неправилно смятат, че топлата грейка може да усили кръвотечението. Това не е вярно и не се потвърждава от фактите. Грейката е безвредно средство за намаляване или пълно премахване на болките по време на менструацията. Ако са силни, може да се вземе аналгин или амидофен.

Трябва да се отбележи, че при eдна дeсeта от всички девойки могат да се наблюдават юношески (ювенилни) кръвотечения. Те са повече или по-малко изразени и понякога могат да доведат до анемия. Ювенилните кръвотечения невинаги започват с първите менструации. Нерядко нередовни и продължителни кръвотечения се явяват след многократни редовни и нормални менструации. Ювенилните кръвотечения поради голямата загуба на кръв, която причиняват, са опасни за здравето на девойката и изискват своевременно лечeниe.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние