Може да се избавите от усещането за умора

Може да се избавите от усещането за умора

Умората е едно от най-честите оплаквания, което пациентите споделят в лекарския кабинет. Тя може да бъде следствие от психическо или физическо претоворване.

Ако тялото е уморено, дайте почивка на мускулите. Проучванията обаче показват, че психологическите фактори са в основата на поне 50% от оплакванията за умора. При умствено изтощение най-добрия релакс осигурява сънят, около 7 часа е оптималната му продължителност. Върху нея могат да окажат негативно влияние различни фактори. Напитки, съдържащи кофеин, не е желателно да се приемат по-малко от 6 часа преди заспиване. Алкохолът също въздейства на нервната система и смущава съня.

Умора причинява работата нощем, тъй като се обърква биологичния часовник. Спането през деня трудно може да компенсира пропуснатото, защото в светлите часове невротрансмитерите, отделяни от мозъка, настройват на будна вълна.

До цялостна преумора може да доведе работохолизмът. Амбициозните хора да склонни да хвърлят енергията си в кариерата, при което се нарушава балансът в семейния и социалния им живот. А при безработица е възможно да се появи емоционално изтощение. Състоянието понякога се задълбочава до безпокойство и депресия.

Вземете мерки, за да преодолеете чувството за отпадналост. Ако сте пушач, намалете цигарите. За производството на енергия тялото се нуждае от глюкоза и кислород, а въглеродният монооксид, съдържащ се в тютюна, намалява нивото на кислорода в кръвта. Ограничете дейностите, които вървят ръка за ръка с физическата пасивност - гледането на телевизия, стоенето пред компютъра. Ако сте над 40 години, отдавна не сте спортували и при вас вече се е появил хроничен здравословен проблем, посъветвайте се с лекар как постепенно да преминете към по-активен начин на живот.

Яжте в определени часове и избягвайте продукти, богати на калории и мазнини. Не пропускайте хранения - гладуването причинява спад в кръвната захар и усещане за замайване и слабост. Вместо да изяждате 3 големи порции на ден, опитайте се да ги разделите на 6 малки. Пийте достатъчно вода - дехидратираният организъм функционира с понижена работоспособност.

Открийте своя ефективен начин за релаксиране. Непрекъснатото безпокойство изцежда енергията от тялото и причинява изтощение. Целта е да изключите адреналина и да дадете възможност на тялото и ума да се възстановят. Позволявайте си понякога да мързелувате. Съвременният човек се надпреварва с времето и се опитва да оползотворява всяка минута до такава степен, че изпитва чувство на вина, когато не работи или не върши нещо полезно. Това неизбежно води до умора. Научете се да отделяте няколко часа седмично за себе си, пък ако ще дори да се мотаете. Още по-добре е да се позабавлявате. Смехът е едно от най-добрите средства за помпане на енергия.

Ако по-здравословният начин на живот не прогони чувството за умора до 2-3 седмици, потърсете медицинска помощ. То може да е симптом за вътрешно заболяване. Само лекар може да уточни дали оплакването е свързано с аномалии във функцията на щитовидната жлеза, анемия, проблеми със сърцето, грип, хепатит, диабет.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана