Видове рак при жените и за необходимостта от профилактиката

Видове рак при жените и за необходимостта от профилактиката

Oнкологичните болести са сред петте групи социално-значими болести у нас. Причините за рака все още не са установени, макар мнозина специалисти да посочват някои от предпоставките. Лечението също е различно в зависимост от вида на туморните образувания. Обикновено се говори само за намаляване на риска от развитие на това коварно и вече доста масово заболяване, защото е невъзможно да се отстрани въздействието на вредните фактори.

В момента в България има около 275 000 регистрирани болни от най-различни онкологични заболявания. Те са около 130 вида, като се развиват и се лекуват по различни начини. Не може да има универсално лекарство "за рак", както твърдят шарлатаните-печалбари. Към регистрираните всяка година се присъединяват около 25 000 новооткрити болни. Статистиката сочи, че годишно умират около 18 000 от тях.

Най-разпространеното онкологично заболяване сред жените е ракът на млечната жлеза. От него в момента боледуват около 35 000 жени, а нови 3600 всяка година се присъединяват към тях. Близо 1200 пациентки годишно завършват фатално. Диагностициран в първия стадий, този популярен вид рак почти винаги е лечим. Лошото е, че само 15-ина процента от заболелите се диагностицират в първия стадий, поради лоша профилактика и немарливост. Предразполагащи фактори за заболяването са наследствената обремененост, тютюнопушенето, вземането на хормонални антиконцептиви, затлъстяването. Практиката показва, че нераждалите и некърмилите жени боледуват по-често от рак на гърдата. Затова като профилактика на онкологичните заболявания специалистите препоръчват отказване от тютюнопушенето, нормализиране на теглото, редовна физическа активност, здравословен начин на живот.

Ракът на маточната шийка е второто по честота онкозаболяване сред слабия пол. От него са засегнати предимно младите жени. Годишно новодиагностицирани са 1600 пациентки, а умират 500. Има пряка причинна връзка с ранното започване на половия живот при младите момичета, обяснява д-р Найденов. Това често води до заразяване с човешкия папилома вирус, основният "обвиняем" за заболяването. Ракът на маточната шийка почти не се среща в арабските страни и Израел, защото там мъжете се обрязват и препуциумът им не съдържа бацилус смегматикус. Именно той е най-благоприятната среда за развитието и разпространението на папилома вируса. Поне половината от починалите щяха да бъдат спасени, ако са били изследвани профилактично. Открит навреме, ракът на маточната шийка е напълно лечим. Също така операцията и лъчетерапията са доста ефективни. Първата му клинична проява (при 4/5 от заболелите) е появата на кръвотечение след секс. Необходимо е при подобни симптоми незабавно да се потърси консултация с гинеколог.

Предимно при по-възрастните жени се проявява ракът на матката. Предразполагащите фактори при този вид онкологично заболяване са затлъстяването, диабетът, късното настъпване на климакс, хипертонията, приемът на хормонални противозачатъчни. Основният показател са вагиналните кръвотечения след настъпила менопауза. Ако се диагностицира късно този вид рак, той вече непременно е дал метастази, предимно в черния и белия дроб. Тогава лечението му почти винаги е обречено на неуспех.

Другото разпространено онкозаболяване сред жените е ракът на яйчниците, който също обхваща по-възрастните. Сред предразполагащите фактори са дългото приемане на хормони, стимулиращи овулацията (при стерилитет). Обикновено се диагностицира късно и протича злокачествено.

Много специалисти сочат като причина за онкологичните заболявания стреса, който ни съпътства през целия ни живот. Те препоръчват диета, предпазваща от затлъстяване. Известно е, че наднорменото тегло е фактор за риска от развитието на много злокачествени образувания (в това число и рак на гърдата). Намаляването на употребата на мазнините, които съдържат канцерогени, също е необходимо. Задължително е присъствието на плодове и зеленчуци в храната, които осигуряват на организма растителна целулоза, витамини и вещества с антиканцерогенни свойства.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние