Бъбречната недостатъчност често води до хиперкалиемия

Бъбречната недостатъчност често води до хиперкалиемия

Изследвания установиха, че нивото на калий в организма ми е много високо - 7,9 при допустимо 5,1mmol/l. В момента доста съм понижила съдържанието му, но то продължава да е над нормата. Има ли начин да "вляза" в допустимите граници и как бих могла да се задържа в тях?

При здрав организъм нивото на калий е в нормални граници. Основното количество на този минерал се излъчва чрез бъбреците. Ако те работят адекватно, дори приетият чрез храната калий да е вповече, излишният би се отделил чрез урината. Нарушените функции на бъбреците определят една от основните причини за хиперкалиемия (повишено съдържание на калий в кръвта), или т.нар. бъбречна недостатъчност.

При острата форма на заболяването нивото на калия бързо се увеличава, а при хроничната - повишението става постепенно. Друга възможна причина за хиперкалиемия е недостатъчност на надбъбречната жлеза, т. нар. болест на Адисон. Сред рисковите фактори е приемането на медикаменти, които водят до задържане на калий, като спиронолактон (диуретик), АСЕ-инхибитори (група лекарства срещу високо кръвно налягане).

Хиперкалиемията понякога е следствие от травма, операция, изгаряне и гнойни процеси. В ролята на причинители могат да влязат и всички заболявания, които водят до нарушение на алкално-киселинното равновесие на организма в посока ацидоза (намаляване нивото на киселинност на кръвта). По-рядко срещана предпоставка за заболяването е неправилно взета кръв, т. нар. псевдохиперкалиемия (следствие на разрушени еритроцити). Основните клинични симптоми на хиперкалиемията са: изтръпнали и студени крайници, мускулна слабост, шум в ушите и др.

Но най-сериозните са тези на сърдечно-съдовата система - нарушение на сърдечния ритъм, като животозастрашаващо състояние е появата на камерно мъждене (сериозно ритъмно усложнение) и спиране на сърцето. Трудно могат да се дадат съвети, без лекарят да има ясна представа за състоянието на пациентаи за неговите изследвания, но смятам, че трябва да се установи каква точно е причината за хиперкалиемията.

Стойности на калия над 7 mmol/l се приемат за рисково състояние. Симптоматичното лечение води само до преодоляване на неразположението, а не на основното заболяване, което е виновник за хиперкалиемията. В клиничната практика най-често срещаната причина за хиперкалиемия са бъбречната недостатъчност и много по-рядко болестта на Адисон.

Съвсем целенасочено трябва да се търсят и проблеми в стомашно-чревния тракт, бъбреците и ендокринните жлези. Докато се установи причината за заболяването ви, избягвайте най-богатите на калий храни. Сред тях са ядките (фъстъци, орехи, бадеми, лешници и др.), картофите, кайсиите, бананите, месото (говеждо, телешко и др.), черният хляб и различните видове зеле.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние