Замърсяването увеличи и алергиите

Замърсяването увеличи и алергиите

Aлергията се проявява със симптоми от различни органи, но тя е израз на обща нагласа на организма. Тя е несъответна по силата си защитна реакция на имунната система спрямо вещества от околната среда - т. нар. алергени, които не представляват заплаха за организма, но които той възприема като чужди.

Предполагасе, че съществуват над 350 000 органични съединения и неорганични молекули, както и десетки хиляди макромолекули от животински и растителен произход, които предизвикват алергични реакции. Те могат да попаднат в организма по инхалаторен, стомашно-чревен или инжекционен път.

Алергените най-общо се разделят в няколко групи:

- продукти, свързани с цъфтежа на треви и дървета (полени);
- животински косми и полепнали по тях вещества (котката е шампион по способността си да предизвиква алергична чувствителност);
- микроскопични кърлежи, намиращи се в домашната прах;
- плесени;
- отровата на жилещи насекоми (пчели и оси);
- храни;
- козметика;
- лекарства;
- помощни вещества като оцветители и консерванти.

Основните алергенни протеини са вече идентифицирани и техните гени са разгадани и клонирани. Хранителните алергии са едни от най-разпространените. При тях симптомите са предимно кожни, а причинителите са близо 70. Месото и яйцата са сред най-често срещаните. Сред ядките алергени са най-вече фъстъците, орехите, бадемите и лешниците. Плодовете и зеленчуците също често стават причина за алергия.

Най-алергенни са мъхестите плодове - малини, къпини, ягоди, праскови,

поради което те са избягвани в менютата на бебета и малки деца. По отношение на тонизиращите напитки, каквито са кафето и колата, алергии не са наблюдавани. Те обаче не са препоръчителни за алергично болни хора, защото всички алергични реакции са неврогенно обусловени.

Поленовите алергии, дължащи се на цветния прашец,

у нас се причиняват главно от цъфтящите треви, включително и житните като райграс, ежоваглавица, ръж, тимотейка и др. Малко хора знаят, че до сенна хрема могат да доведат дори киселецът и лападът, но не и мъхът от тополите, който често е набеждаван за един от най-големите алергени.

Индустриалните (професионалните) алергии

засягат както работещите в дадено производство, така и хората, които потребяват продукцията му. Алергии причиняват дървопреработвателната, мелничарската, библиотечната прах. Неприятен сърбеж могат да предизвикат не само дрехи от изкуствени влакна, но и от памук, лен, вълна или коноп. Тютюнът е потенциално опасен само за онези, които работят с него.

Фунгиалните алергии

се причиняват от въздушните плесенни спори, отделяни от гъбичките. Те обикновено се развиват във влажните пространства в дома около плочките и ръбовете на мивките и в банята. Основният причинител на т.нар. битови алергии е домашната прах. В нея се съдържат микрокърлежи, които обитават всяко жилище. Причина за алергия могат да бъдат и всички космати домашни животни. Предизвиква я дори и човешкият пърхот. Хлебарките също са сред виновниците за алергии. Там, където са в повече, техните изсушени телца, екскременти и яйца се разпрашават и могат да провокират дихателна алергия.

У нас по-чести причинители от групата на инсектите са пчелите, осите и дафниите (водните бълхи), с които се хранят домашните рибки. Нормално алергените карат белите кръвни клетки в организма да образуват антитела, които се свързват с тях и ги неутрализират. При алергичните хора обаче се образуват специален вид антитела на алергията. И при контакт с алергена те отключват бурна реакция, при коятосе активират редица клетки и се освобождава "коктейл" от биологично активни вещества. Сред тях в най-голямо количество е съединението хистамин.

То въздейства на нервните окончания и кръвоносните съдове и в зависимост от тъканта, в коятосе разгръща реакцията, се стига до обилна секреция от носа и очите, спазъм на дихателните пътища, кожен обрив или оплаквания от стомашно-чревния тракт. Разбира се, за да развие алергия към някой от многобройните причинители, човек трябва да има генетично предразположение към заболяването.

Алергичната реакция е строго индивидуална като симптоматика.

Ринит, конюнктивит, сухота и дразнене в гърлото, кашлица, ларингит, фарингит, бронхит, бронхиална астма (като тежко усложнение на алергията) и различни кожни прояви (уртикарии, дерматити, някои видове екземи) са сред възможните прояви на една алергична реакция. Едно и също вещество, което болшинството хора обикновено понасят без проблеми, може при индивид със съответна алергична нагласа да предизвика кожна алергия, а при друг астма. Дали това ще се случи и каква ще бъде конкретната изява, зависи от наследствените заложби и въздействието на факторите от околната среда.

Непрекъснатото увеличаване на разпространението и причинителите на алергичните състояния до голяма степен се свързва с повишеното замърсяване на въздуха, който дишаме, и с повишаването на количеството химични вещества в жизнената ни среда. В екстремни случаи някои алергени могат да предизвикат животозастрашаваща реакция, наречена анафилактичен шок. Тя може да се прояви с множество различни признаци, като на преден план е рязкото понижение на кръвното налягане, водещо до загуба на съзнание. Изпадналият в шок следва да се остави да лежи по гръб с глава, поставена на ниско (без възглавница или друга подложка). Спешно трябва да бъде повикан лекар.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние