Корекция на плоското стъпало при децата

Корекция на плоското стъпало при децата

Човешкото стъпало има два свода - напречен и надлъжен. Напречният е разположен между основата на първия и петия пръст и осигурява опората в предната част на стъпалото. Надлъжният представлява извивката, която започва от петата и завършва в основата на пръстите. При кърмачета и деца до 3-годишна възраст надлъжната арка все още не е оформена и плоските крака при тях са нормално явление. Извивката (сводът) на стъпалото се развива с растежа.

При децата т.нар. гъвкаво плоско стъпало е състояние на ходилото, при което сводът намалява или изчезва при стъпване,

а при седене или стъпване на пръсти сводът се появява отново. Родителите често се тревожат, когато забележат, че детето има необичайно плосък или липсващ свод на стъпалото и смятат, че това може да доведе до трайна деформация или увреждане на краката. Повечето деца в крайна сметка израстват с гъвкаво плоско стъпало, което впоследствие не създава никакви проблеми. Състоянието обикновено е безболезнено и не пречи при ходене и спортуване.

Гъвкавото плоско стъпало има нормална мускулна функция, добра съвместна мобилност и се счита за вариант на нормата. Постепенно меките тъкани на ходилото се стягат и се оформя арката (сводът).

Гъвкавото стъпало се среща често до 5-годишна възраст, а и по-късно.

Ако то не се "израсте" и продължи до юношеството, възможно е детето да изпитва болки в долния край на крака. Понякога дискомфортът се чувства дори в кръста при по-продължително натоварване, ходене или стоене прав. В такива случаи трябва да се потърси консултация с ортопед.

Диагнозата "плоско стъпало" се поставя, като се изключат други видове плоскостъпие, които могат да изискват по-специализирано лечение.

Става дума за гъвкаво плоско стъпало с пренапрегнато сухожилие на петата и за твърдо плоско стъпало. И двете състояния могат да бъдат причинени от заболяването тарзална коалиция. При него две или повече тарзални кости в ходилото са сраснали, а това ограничава движението и често води до липса на свод. Плоските стъпала могат да бъдат и фамилно онаследени. Затова е важно лекарят да е уведомен за всички нервни или мускулни заболявания на родителите.

Лечението в ранен стадий се провежда с масаж и еластично-натоварваща гимнастика. Задължителни са консултацията с детски ортопед и носенето на коригиращи подложки.

В напреднал стадий се препоръчва стриктно носене на ортопедични обувки. Гъвкавите плоски ходила, които се срещат често в ранна възраст, изискват наблюдение и повишено внимание от страна на родителите. Когато детето изпитва дискомфорт или умора и болка (в зависимост от активността), лекарят може да препоръча разтягащи упражнения за сухожилието на петата. В случай че неразположението продължава, е добре да се носят коригиращи подложки за обувките. Постоянната, меко или твърдо оформена, подпора на свода в много случаи облекчава болката и умората в краката. Ако детето е с гъвкаво плоско стъпало, породено от скъсено ахилесово сухожилие, тогава се предписва физиотерапия или гипсиране.

Малък брой от гъвкаво плоските стъпала остават за постоянно. По-често те се коригират с растежа. Но при тежка патология и постоянна болка се предприема оперативно реконструктивно хирургическо лечение. В такъв случай се прави допълнителна медицинска оценка - консултация със специалист-ортопед относно необходимостта от провеждане на такава интервенция.

Профилактиката срещу плоските стъпала се състои в ранно приучаване на децата към правилна походка и издръжливост при продължително вървене. Полезно е да се ходи на босо върху неравна повърхност. Предразположените към плоскостъпие деца трябва да носят удобни обувки с пружиниращи подметки и ортопедични подложки, най-добре - затворени и специфични за всеки отделен случай.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние