Безплодието (стерилитет) - диагностика и лечение

Безплодието (стерилитет) - диагностика и лечение

Безплодието (стерилитет) е състояние на репродуктивната система, при което е невъзможно да се осъществи оплождане. То се поставя като диагноза, ако не настъпи бременност след 12 месеца редовен полов живот без използване на контрацептивни средства и методи. Това обаче е общият случай, който при всяка двойка има своите индивидуални различия. С възрастта намалява шансът за забременяване, затова този едногодишен срок можеда варира. При жените над 32-33 г. той спада с 10%, около 40-годишна възраст - с над 20%.

След това шансът на една жена да забременее е 5-10%. Затова ако партньорите са под 30 години и дълго са се пазили, могат спокойно и без притеснения да опитват близо две години. Но ако са над 30 години, срокът се скъсява най-много до година. Минат ли 35 години и неколкомесечните им опити се окажат несполучливи, по-добре да не губят време и да потърсят лекарска помощ. След тази възраст, се тръгва силно надолу по стълбицата на репродуктивното здраве, независимо че човек се чувства и изглежда млад.

Най-подходящата възраст една двойка да създаде деца е между 25-31 години. Периодично медиите изнасят сензационни факти за жени над 50 години, които са станали майки. Но това са отделни случаи, които не трябва да влияят на нагласите при семейното планиране. В България честотата на брачното безплодие възлиза на 10-14%. Причините за стерилитет са почти поравно поделени между силния и слабия пол. Такава е картината и в глобален план. Според статистика на Световната здравна организация 40% от проблемите с безплодието се дължат на мъжа, също толкова на жената, а 20% от причините са комбинирани.

Проблемът у нас може би ще се задълбочава, защото все по-често жените отлагат майчинството заради лични планове и професионална реализация. А ако имат и прекъснати бременности, тогава се увеличава възможността да станат пациентки на лекарските групи по асистирана репродукция. Често стерилитетът няма никакви признаци, по които да бъде разпознат. Мъжът може да бъде изключително добре полово активен, но да има некачествена сперма.

Една спермограма (сперматозоидите се изследват под микроскоп) би установила има ли проблем. Лош сигнал при жената е, когато цикълът започне да се скъсява - например от 28-29 дни менструацията започва да идва на 20-21 дни. В такъв случай е добре да си направи хормонален профил. Обикновено джипитата съветват да се следи базалната температура. След настъпването на овулация тя трябва да се повиши, така че, когато не се променя, потърсете специализирана помощ.

Ако жената има 1-2 аборта, направени в ранна възраст, не трябва изобщо да се чака. Нужно е да се направи хистеросалпингография(преглед на маточните тръби), ехографски преглед, лапароскопия. Ако е прекарала коремна операция и не забременява до една година, независимо от възрастта също трябва да потърси лекарска помощ. Профилактиката на репродуктивното здраве започва още от вътреутробното развитие. Защото, грижейки се за общото здравословно състояние на плода, се грижим и за неговата репродуктивна възможност.

След раждането трябва внимателно да се оглеждат половите органи на бебетата. При момченцата е важно тестисите да слязат в скроталните торбички. Следващата рискова възраст е тийнейджърската. Родителите трябва да обърнат особено внимание на поведението на своите деца. Момичетата започват твърде рано да водят полов живот, което може да причини различни възпалителни процеси.

Младият организъм е много уязвим, защото няма изградена онази бариера, която да филтрира част от заболяванията. Ранният секс при все още неустановен цикъл и приемът на противозачатъчни таблетки могат впоследствие да повлияят неблагоприятно върху развитието на яйчниците. А един аборт на 12-14-годишна възраст е в състояние да доведе до тежки изменения в репродуктивната система и по-нататък до евентуален стерилитет

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние