На какво се дължат влошената памет и слабата концентрация

На какво се дължат влошената памет и слабата концентрация

Съвременният човек борави с модерни технологии, които много улесняват работата му, затова се очаква от него да върши всичко бързо и качествено. В повечето случаи успява, но понякога губи концентрация, минава на автопилот и лошите резултати не закъсняват. Лекарите споделят, че от слаба или неточна памет, както и от трудности при съсредоточаване на вниманието се оплакват много хора - от ученици до мъже и жени в третата възраст. Тези проблеми не крият опасности за здравето, но действат потискащо и понижават самочувствието.

Много и различни са причините за отслабването на паметта и концентрацията.

Една от тях е възрастта. Нормално е с напредване на годините клетките в мозъка, както всички други в организма, да започнат да губят от капацитета си. По-младите хора, които водят активен начин на живот, могат да търсят причината в редовното недоспиване, водещо до преумора и затормозяване на мозъка в обработването на информация.

За да се радваме на бърз ум и услужлива памет, трябва системно да тренираме сивото си вещество, съветват специалистите. Продължителното му бездействие, извършването на монотонни и повтарящи се действия без ангажиране на мисълта водят до постепенното закърняване на съществуващите невронни връзки.

Честата употреба на алкохол или наркотични вещества също вредят на мозъка, причиняват разсеяност, затруднения в запомнянето и възпроизвеждането на информация. Подобен ефект може да има и продължителният прием на някои медикаменти. В много случаи депресията върви ръка за ръка с чувството за тревожност и тогава концентрацията става почти невъзможна. Британски учени от Единбургския университет откриват, че специфичният ген аполипопротеин, свързан с познавателните способности, е виновен за пониженото качество на някои мозъчни функции. Хората с такова генно наследство са по-предразположени към влошаване на паметта.

Има начини да засилите концентрацията и способността да помните по-добре. Зареждайте организма с достатъчно антиоксиданти. Те противодействат на свободните радикали и по този начин забавят процесите на стареене. Омега-3 мастните киселини са особено полезни за нормалното функциониране на мозъка и доказано предпазват от развитие на болестта на Алцхаймер. Поддържайте доброто си настроение. Известно е, че смехът ангажира множество участъци в сивото вещество.

Интересен метод за запомняне е да си представите онова, което не бива да забравяте, в абсурдна среда или ситуация. Например запланували сте да вземете обувките си от поправка и във въображението ви те се появяват върху празнично сервирана маса. Ако това не проработи, просто си записвайте в тефтерче задачите за деня.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние