Внимавайте с простудата

Внимавайте с простудата

През зимния сезон прогнозата на специалистите за предстоящата грипна епидемия е за края на януари. Всъщност статистиката до момента показва, че в 90% от случаите грипната епидемия у нас се развива именно в този период. Всяка епидемия винаги се предхожда от няколко вълни на остри респираторни заболявания, наричани на популярен език простуди. В три четвърти от случаите причинителите им също са вируси, като най-разпространени сред тях са риновирусите, аденовирусите, парагрипните вируси и респираторно синцитиалният вирус.

Риновирусната инфекция (или хремата) е заболяване, което се среща масово сред хора от всякаква възраст. Заразяването става по въздушно-капков път, като вирусът причинява възпаление на лигавицата на носа, което води до оток и секреция. Болестта протича леко, за няколко дни и не налага специфично лечение.

Аденовирусите са голяма група, като са известни повече от 40 типа. Най-често причиняват възпаление на носа, фаринкса и трахеята. Типичните симптоми на заболяването са болки в гърлото, кашлица, секреция от носа и умерено повишение на температурата. Някои от аденовирусите са причина за заболяване, известно като фарингоконюнктивална треска. При него, наред с описаните симптоми, се наблюдава също увеличение на лимфните възли на шията и възпаление на лигавицата на очите, наречено конюнктивит. Инфекцията продължава около 1-2 седмици. Оздравяването обикновено настъпва спонтанно, но въпреки това е уместна консултация с лекар, за да се прецени тежестта на симптомитеи необходимостта от евентуално лечение. При наличие на конюнктивит е желателен преглед при очен лекар.

Респираторно-синцитиалният вирус (или РС-вирус) е един от основните причинители на остри възпалителни заболявания на дихателната система в детска възраст. Заболяването започва остро, с повишение на температурата и кашлица. Възпалението обхваща бързо белите дробове, като се развива клиничната картина на пневмония, при която са налице висока температура, учестено и затруднено дишане, ускорен пулс. При поява на тези симптоми е необходимо болнично лечение и наблюдение - поради опасност от развитие на усложнения. При по-големи деца и възрастни РС-вирусът причинява значително по леко протичащо заболяване. Основните симптоми - кашлица, носна секреция и болки в гърлото, отзвучават бързо и обикновено не налагат лечение.

При наличие на парагрипни вируси болестта започва с повишение на температурата, болки в гърлото, поява на дрезгав глас, а в последствие се развива лаеща кашлица и характерно свирещо дишане. Обикновено симптомите се появяват нощем. Оплакванията траят около 1-2 дни, но в някои случаи заболяването може да продължи и по-дълго.

Острите респираторни заболявания са характерни с това, че протичат сравнително по-леко, като липсват симптоматичните за грипното състояние мускулно-ставни болки, обща отпадналост, висока температура и болки в очните дъна. Затова те често остават недиагностицирани, а лечението им е симптоматично чрез прием на аналгетици, антипиретици и др. За профилактика на простудните заболявания е необходимо да се спазва добра лична хигиена, както и да се избягва контакт с болни или заразоносители.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние