Менопауза. Лечение на някои последици от климакса

Менопауза. Лечение на някои последици от климакса

Чувството на влагалищна сухота и рецидивиращите инфекции на пикочните пътища и влагалището са сред най-честите и неприятни последици на менопаузата. Женската полова система и долната част на пикочните пътища са анатомично тясно свързани и са зависими от естрогена тъкани. Оплакванията идват точно заради намаляващото количество на женските полови хормони.

То води до урогенитална атрофия - изтъняване на влагалищната лигавица, на епитела, покриващ пикочния мехур и уретрата, и на подлежащата съединителна тъкан. Освен с чувство за влагалищна сухота, което засяга до 40% от жените, урогениталната атрофия се проявява и с усещането за парене, сърбеж, болка и слабо кървене по време на полов акт, често уриниране и затруднения при задържане на урина. Спадащите нива на естрогените са причина за нарушаване на физиологичното рН (показател за киселинност).

В резултат на тези процеси често се развиват инфекции. Те се дължат на колиформни бактерии и коки, които нормално се срещат в правото черво, но в условията на намалена защита те засягат влагалището и пикочния мехур по съседство. Заедно с инфекциите, изтъняването на лигавицата на уретрата и пикочния мехур води до нарушения в задържането на урина. Смята се, че този неприятен проблем засяга около 2/3 от жените в менопауза,но на практика е силно изразен при около 7-14%.

Лечението на урогениталната атрофия се провежда най-успешно с локално приложение на естроген във влагалището. То се назначава от специалист гинеколог на базата на редица изследвания, които включват цитология, колпоскопия, евентуално хистологично изследване, изследване на урина, а при наличие на оплаквания от незадържане на урина и уродинамично изследване. Локалните естрогенни препарати се предлагат под формата на крем, влагалищни глобули, прилагани средно два пъти седмично, или специален пръстен, който се поставя в горната част на влагалището.

Добър ефект при вагинална сухота имат специално разработените лубриканти и овлажнители, които се използват непосредствено преди полов акт. Влагалищните промивки, освен ако не са изрично назначени от гинеколог, да се избягват, тъй като крият риск от инфекция и водят до допълнително раздразнение на травмираната лигавица.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана