Кои са рисковите фактори за появата на некротично-язвен гингивит?

Кои са рисковите фактори за появата на некротично-язвен гингивит?

Острият некротично-язвен гингивит ("уста сболезнени рани") е заболяване, известно още от древността. Едва в краяна XIX в. немският учен Плаут и французинът Венсан описват клиничните му белези, свързвайки го с фузоспирилната инфекция. Оттогава, та и до неотдавна, некротично-язвеният гингивит се представяше като инфекция или гингивит на Плаут-Венсан. Днес в цял свят е възприето това възпалително-деструктивно заболяване да се обозначава като остър некротичноязвен гингивит - резултат  от  смесена бактериална инфекция.

Болните с начеващ некротично-язвен  гингивит се оплакват от внезапната поява на непрестанна, силна и мъчителна болка в областта на венечните папили и венеца без видими болестни изменения. При консумация на пикантни и горещи храни болката се усилва до невъзможност за хранене. Пациентите споделят, че кървенето от венците и при най-лек допир е обилно. По време на миене обаче то е най-силно, заради това изоставят  четкането  до пълно занемаряване на устната хигиена. Това неминуемо  задълбочава заболяването. При по-напреднали случаи болният се чувства притеснен от лошата миризма от устата, която и околните усещат. Смущават го още обилната, но "лепкава" гъста слюнка, както и металният вкус в устата. При някои пациенти телесната температура е повишена, подчелюстните и шийните лимфни възли са уголемени и болезнени.

За възникването на острия некротично-язвен гингивит допринасят един или няколко рискови фактора:

Изтощително инфекциозно  заболяване, злокачествени  образувания, химио- и лъчетерапия, напреднали стадии на СПИН (да не забравяме,  че  у  нас HIV-серопозитивните са над 1000 и поне 3000 са недиагностицираните заразени и болни).

Стресови ситуации - смърт на близък човек, развод, изпитни сесии.

Психосоматичен дистрес по време на природни бедствия и война (по време на Първата световна война голяма част от войниците са имали "окопна уста", т.е. некротично-язвен гингивостоматит).

Тютюнопушене, алкохолизъм и наркомании. Светът се отказва от цигарите, а българите можем да претендираме за първото място в Европа по тютюнопушене. Алкохолизмът и наркоманиите  получават все по-голямо  разпространение, а и броят на бездомните също расте.

Затруднен пробив на мъдреци.

Към тези рискови фактори се налага да добавим и други, не по-малко важни:

Стресът и несигурността за утрешния ден поради световната икономическа криза - при безработица често човек не може да поддържа изрядна хигиена, защото нищо не е без пари. Недоимъчното хранене. Не по-малко от неколкостотин хиляди са пенсионерите с минимални  пенсии. Те трябва да отделят от оскъдната сума за скъпоструващ, но жизненонеобходим лекарствен  минимум!  А останалите средства за храна са съвсем нищожни. А какъв имунитет ще изгражда дете, на което храноденът възлиза на два лева, например? И каква качествена храна могат да осигурят на децата си двама работещи родители с минимална заплата?

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние