Слънцето пари и в облачно време

Слънцето пари и в облачно време

Ултравиолетовите му лъчи ни облъчват дори когато сме под сянката на чадъра или на короните на дърветата. С помощта на подходящи храни можем да направим кожата си по-устойчива на тях. Как да действаме, ако все пак изгорим.

Ултравиолетовите лъчи в малки количества са полезни.

Без слънце човешкият живот, както и всички форми на живот на планетата, е невъзможен. Слънчевата све-тлина е мощен източник на енергия и участва в повечето химически и физиологични процеси. Тя има решаваща роля за синтеза на витамин Д в организма.

Но със слънчевата енергия трябва да се внимава. Тя ускорява кръвообращението и сърцето бие по-силно.

Организмът губи течности, кръвта се сгъстява, намалява се насищането От прегряването страда и черният дроб. При нарушени функции на щитовидната жлеза под влияние на слънцето може да се появи хиперпигментация с устойчиви тъмни петна. Затова при проблеми с ендокринната система трябва да се използват слънчезащтини средства с максимален защитен фактор - SPF 50+.

Излишната доза слънце вреди на кожата чрез т. нар. фотостареене. Да бъдете малко по-устойчиви на агресията на слънцето, ще ви помогнат доматите, доматеното пюре и динята. Те съдържат антиоксиданта ликопин - каротиноид, който има силно изразен радиопротективен ефект, а също така противовъзпалителни и противоракови свойства. За многобройните си директни срещи със слънцето ще поготвите кожата си и като включите в менюто си повече продукти, които съдържат бета-каротин (провитамин А): млечни продукти, яйчен жълтък, животински черен дроб, моркови, тикви и други жълти, оранжеви и тъмнозелени плодове и зеленчуци.

Вече се знае, че изгарянето поради неразумно излагане на слънце не остава без последствия. Уврежданията от UV лъчи се натрупват в кожата и могат да станат причина за развитие след години на рак, включително и на най-злокачествения - меланом. При хората с много светла кожа (първи и втори тип) изгарянето може да настъпи само за 10 минути, прекарани под слънцето. На юг, особено при ветровито време край морето, този процес е още по-бърз. Дори смуглите, ако не използват специални слънцезащитни средства и се пекат безконтролно, могат да изгорят. Най-застрашени са малките деца - те трябва да стоят само на сянка, и то намазани със специални детски слънцезащитни средства.

Хората, които са наследствено предразположени към кожен рак, които имат голям брой бенки по кожата си - над 50, е за предпочитане въобще да не правят слънчеви бани.
Внимание: учените са установили, че в жарките летни месеци, когато слънцето е най-агресивно, ние не сме защитени напълно от неговото въздействие дори ако има облаци по небето!

Почти за 90% от ултравиолетовите лъчи те не са препятствие. Шапката, чадърът и короните на дърветата не са надеждна защита. Те пропускат до 50% от UV лъчите, така че дори и на сянка вие отново се облъчвате. Трябва да знаете, че пясъкът отразява до 25% от UV радиацията, а в морето тя прониква до 50 м дълбочина.

Ако все пак допуснете кожата ви да изгори, вземете спешни мерки. Приберете се в прохладно помещение, облейте се със студена вода. Не избърсвайте тялото с кърпа, оставете го да изсъхне на въздух. Ако не получите облекчение, наложете компреси със студена вода и ги сменяйте често. Ще е чудесно, ако имате подръка някакъв епителизиращ продукт, каквито се намират в аптеките. Най-удобни са препаратите на пяна. В никакъв случай не мажете възпалената кожа със спирт - той ще я раздразни още повече! Ако се надигнат мехури, не ги пипайте! И при най-лекото според вас възпаление, отидете на лекар, защото може да се развие инфекция.

Ако сте далеч от лекар или от аптека, като еднократна мярка, докато стигнете до специалист, можете да приложите някоя от изпитаните народни рецепти. Те облекчават раздразнената кожа при лека степен на възпаление, но не са препоръчителни при по-силно изгаряне, особено с мехури - в такъв случай се постарайте по най-бързия начин да стигнете до "Спешна помощ".

А ето каква временна мярка може да вземете:

Обелете и измийте добре млади или по-пресни картофи. Настържете ги на ситно ренде и нанесете кашата върху парещата и болезнена кожа.

Нарежете добре измити листа от бяло зеле и ги намачкайте на каша. Разбъркайте ги с малко зехтин и хлебна сода. Покрийте възпалените участъци от кожата.

Обелете една краставица, настържете я и отцедете сока. Смесете краставичния сок с кисело мляко и малко хлебна сода.

 

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние