Мезотерапията помага успешно при дискова херния

Мезотерапията помага успешно при дискова херния

Дисковата херния представлява нарушаване на целостта на диска на прешлена, при което част от него се измества встрани или назад и притиска коренче на нерва. При здравия човек дисковете не се отклоняват от обичайното си местоположение, тъй като са солидно закрепени към прешлените. При разкъсване на диск част от съдържимото в него вещество изтича навън и може да предизвика възпаление на гръбначни нерви. Ако това се случи в долната част на гърба, може да настъпи ишиас (болка и/или схващане по хода на седалищния нерв, протичаща през крака до ходилото). Болката е различна - от пареща до тъпа, периодично появяваща се или хронична, от поносима до непоносима. В редки случаи липсват каквито и да било симптоми.

Най-често дискова херния настъпва в долната част на гърба (лумбален участък), тъй като това място е подложено на механичен стрес, а същевременно поддържа по-голямата част от телесната маса. Ако дискова херния настъпи в тила, симптомите са болка, отслабване, схващане и изтръпване на ръката.

Често пъти това заболяване се явява в резултат от дегенеративни изменения в дисковете на гръбначния стълб, които настъпват постепенно и в продължителен период от време (като предизвикват съответни увреждания). Дискова херния може да настъпи и неочаквано - например поради прекомерно притискане на даден гръбначен диск (наблюдава се след автомобилна катастрофа) или рязко вдигане на тежък предмет. Коварството се крие в това, че увреждането на диск става най-често постепенно, което създава условия да се заболее от дискова херния.

С напредването на възрастта се увеличава рискът от настъпване на този здравословен проблем.

С времето гръбначните дискове губят подвижността си и съдържанието на вода. Създават се условия за образуване на пукнатини. Тези изменения пречат на способността на дисковете да издържат на натоварване и благоприятстват изтъняването и трошенето им. При възрастните преплъзналите се от местата си дискове се приемат като нормално състояние. Често пъти тези отклонения не създават проблеми, но когато един изпъкнал диск притисне нервно окончание в гръбначния стълб, веднага настъпва болка.

Тъй като гръбначният стълб се поддържа от мускули, основно профилактично значение имат упражненията за заздравяване на гръбнака и поддържащата го мускулатура, както и борбата срещу постепенната загуба на мускулна маса, настъпваща с напредването на възрастта. Наднорменото тегло причинява свръхнатоварване на гръбначните дискове и това увеличава риска от появата на дискова херния. Неправилното положение на тялото също способства за постепенното увреждане на гръбначните дискове.

Мезотерапията е успешен съвременен метод за борба с болката при дискова херния.

Лечебната процедура се състои в подкожното инжектиране (на дълбочина от 4 до 6 мм) в непосредствена близост или над самия участък на болката на коктейл от медикаменти, витамини и хомеопатични вещества. Сместа се приготвя от лекар в зависимост от конкретното оплакване. При дискова херния се инжектират по 0,2 мл в основата на гърба, над проблемния участък в гръбначния стълб. Процедурата се извършва мануално или с помощта на "мезопистолет" (апарат за инжектиране с програмирана скорост на убождането и на количеството, което се въвежда). Ефектът и от двата начина на инжектиране е един и същ. Разликата е, че мануалният се прилага за по-дълбоко проникване, докато чрез апарата се третират наскоро настъпили състояния. Използват се много тънки иглички, които едва се виждат - с дължина от 4 до 6 мм (при убождане с "мезопистолет") и до 13 мм (при мануално инжектиране). Убождането изобщо не се усеща или е като при ощипване от мравка.

Страничните ефекти са незначителни и не изискват период на възстановяване. След процедурата пациентът може веднага да се върне към обичайното си ежедневие. В местата на убождането е възможно да се получи леко дразнене или да се появят малки синини, които след няколко часа изчезват. Броят на прилаганите процедури зависи от състоянието, което се лекува, и от възрастта на пациента. Ако болката е хронична и датира от години, ефектът от мезотерапията ще се постигне след няколко процедури (максимално 4 през 20-30-дневен интервал). Когато оплакванията са отскоро, най-често ефектът настъпва още в първите часове след процедурата и не се налага повторно прилагане на мезотерапия (обикновено се случва при млади хора).

Мезотерапията е авангардна и много ефективна техника, но трябва да се знае, че в около 0,5% от случаите тя може да се окаже напълно безполезна поради различни причини - нелекувана 10-20-годишна дискова херния, съпътстващи заболявания, свързани с болка.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние