Истини и заблуди за кръвното налягане

Истини и заблуди за кръвното налягане

При профилактичен преглед лекарите винаги измерват артериалното кръвно налягане, тъй като то е един от най-точните показатели за състоянието на сърдечно-съдовата система. Оптималните стойности за хора над 18-годишна възраст са 120/80 mmHg. За нормално се счита кръвното налягане, което не е по-високо от 140/90 и не е по-ниско от 90/60 mmHg. При страдащи от захарен диабет и/или бъбречни заболявания, желаните показатели са по-ниски - под 130/80 mmHg.

С напредване на възрастта вероятността да се регистрират завишени стойности нараства, тъй като с времето кръвоносните съдове се увреждат. Но високо кръвно се наблюдава и при млади мъже и жени, които водят заседнал начин на живот. Проведени са редица проучвания за кръвното налягане, но въпреки това продължават да битуват различни неясноти и заблуди. Една от тях е, че ако нямате оплаквания, не е нужно да мерите кръвното. Това бихте могли да си позволите, само в случай че сте под 30 години и нямате установени вродени и/или хронични заболявания.

Често артериалната хипертония с години не дава индикации. Точно затова е важно периодично да следите стойностите. Най-точни са сутрешните показатели, измерени преди ставане от леглото. През деня налягането варира силно според натовареността, стреса, тютюнопушенето, храненето, пиенето на кафе, чай и други тонизиращи напитки. Препоръчително е около 15 минути преди измерването на кръвното да се отпуснете и да не променяте положението на тялото. Маншетът на апарата трябва да бъде поставен в горната част на ръката, на нивото на сърцето.

За високото кръвно налягане значение има генетичният фактор. Но фамилно обременените могат да избегнат развитието на хипертония, ако водят здравословен начин на живот. Едно от важните условия е да се поддържа нормално телесно тегло. Само това обаче не е достатъчно. От високо кръвно страдат и слаби хора, които се хранят нерационално и са подложени на стрес, недоспиване и обездвижване. Този проблем имат и злоупотребяващите с алкохол.

Взели сте таблетка, която е нормализирала високото кръвно, и смятате занапред да не приемате медикаменти? Това е опасно намерение. Ако лекарят е диагностицирал хипертония и е предписал медикаментозна терапия, тя трябва да се спазва. Иначе съществува риск от рязко повишаване на стойностите, което да доведе до сериозни последствия за здравето.

По-добре ниско, отколкото високо кръвно, казват мнозина. Но хипотониците по-силно усещат климатичните колебания, магнитните бури и промяната в самото кръвно. Внезапното спадане на стойностите може да предизвика прилошаване, колапс, нарушаване на нормалните ежедневни дейности, сънливост, нетрудоспособност. То често е съпроводено от други симптоми, като сърцебиене, замаяност, гадене, бледа кожа, главоболие, постоянна жажда. С годините повечето от хипотониците стават хипертоници, но с още по-голяма опасност за здравето им при криза.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние