Болестта на Мениер се дължи на проблем с вътрешното ухо

Болестта на Мениер се дължи на проблем с вътрешното ухо

Преди повече от половин век д-р Поспер Мениер дал подробно описание на заболяването, протичащо със световъртеж, гадене, повръщане, усилено потоотделяне, шум в ушите, прогресиращо намаляване на слуха, понякога и с неволно изпускане по малка нужда. Болестта получила неговото име. Досега обаче тя си остава загадка за специалистите: не са изяснени напълно факторите, които я предизвикват, непредсказуем е ходът на нейното протичане. Ясно е само, че причината за оплакванията се крие във вътрешното ухо, където е локализиран и органът на равновесието - вестибуларният апарат.

В почти 50% от случаите болестта на Мениер започва с незначителни слухови нарушения. В ухото нещо шуми, слухът леко се намалява, а след час-два всичко е нормално. В този ранен стадий заболяването може да бъде установено само с помощта на аудиограма. При останалите 50% от болните обаче всичко започва с жесток пристъп. В момент на пълен физически и душевен комфорт човек губи равновесие. Облекчение на оплакванията не настъпва нито в право, нито в седнало, нито в легнало положение - всичко наоколо се върти и човек сякаш пропада някъде. Без лечение пристъпът от Мениерова болест може да продължи с часове и дни. Но дори след като е отминал, не е сигурно, че на следващия ден той няма да се повтори.

Най-често използваните хомеопатични медикаменти за лечение на световъртеж, независимо дали става дума за Мениерова болест, или не, са следните:

"Бриония алба", в разреждане 5 или 9 СН. С профилактична цел се приемат по 5 гранули веднъж дневно. Няколко пъти дневно по 5 гранули се вземат при пристъпи на световъртеж, които се влошават и при най-малкото движение на тялото и главата. Често те започват още със събуждането и със сядането в леглото.

"Кокулус индикус", в разреждане 9 СН се прилага по 5 гранули веднъж дневно с профилактична цел. С лечебна цел се приемат няколко пъти дневно по 5 гранули - при кризи със световъртеж, съпроводени от гадене, повръщане и прималяване. Състоянието се влошава от преумора и при движение в кола. Неслучайно "Кокулус индикус" е подходящ за лечение на световъртеж, гадене и повръщане по време на пътуване.

"Кониум макулатум", в разреждане 5 или 9 СН, по същия начин, както и горните медикаменти, се използва за профилактика и лечение на световъртеж, провокиращ се при лягане в леглото, както и при завъртане на главата.

"Табакум", в разреждане 9 СН, е за профилактика и лечение на типичните "вагусови" кризи. В тези случаи преобладава тонусът на парасимпатикусовата нервна система, към която принадлежи и нервус вагус. Това е свързано не само със световъртеж, но и с гадене, повръщане, побледняване на кожата и студено изпотяване. Индикациите за използване на "Табакум" са близки до тези за използване на "Кокулус индикус", за който вече стана въпрос, но при "Табакум" оплакванията са още по-силно изразени и се успокояват от свеж въздух.

"Хина рубра", в разреждане 5 или 9 СН, е най-подходящ за лечение на световъртеж, съпроводен от чувство за шум в ушите, при хора с анемия или с ниско кръвно налягане.

Индикациите за използване на "Хининум сулфурикум", в разреждане 9 СН, са близки до тези на "Хина рубра", но в тези случаи освен световъртежа и шума в ушите, често е налице заглъхване на последните.

В случаите на световъртеж, освен гореописаните симптоматични медикаменти, трябва да се предпишат и такива, отговарящи на типа реакция и на чувствителния тип на болния - "Аргентум нитрикум", "Желсемиум", "Игнация", "Лахезис", "Мосхус", "Нукс вомика" и др.

Специфични хомеопатични медикаменти се назначават и в случаите, когато световъртежът не се дължи на Мениерова болест, а на ошипяване на гръбначния стълб, на проблеми с кръвното налягане, на съдови нарушения и др.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние