Как да пазим глезените от навяхване

Как да пазим глезените от навяхване

Навяхването на глезена е една от най-честите травми. Факторите, създаващи предразположение за контузия, са малкият размер на глезенната ставата и силите, които действат в нея при ходене, бягане, скачане, особено върху неравна повърхност. При усукване на ходилото, стъпване накриво или прилагане на по-голяма сила върху глезена се разтеглят ставните връзки и дори могат да се скъсат.

Навяхването предизвиква болка, подуване, зачервяване, локално повишена температура. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако болката е силна, стъпалото е изкривено, ходилото е студено и бледо на цвят.

При лека контузия може да си помогнете сами. Веднага сложете лед върху засегнатото място, за да предотвратите или намалите отока. Желателно е да го охлаждате 20-30 минути на всеки 2-3 часа. Поставете леда в кърпа, тъй като не е добре да е директно върху кожата. Ако усетите изтръпване, прекратете изстудяването. Ледът не се препоръчва обаче, щом страдате от диабет, от неврологичен или съдов проблем. Дръжте крака неподвижен.

Използвайте еластичен бинт, който да фиксира и стабилизира глезена. Превържете го във формата на осморка, като оставите петата свободна. Това също намалява отока и болката. Важно е превръзката да не бъде твърде стегната, защото може да причини загуба на чувствителност във върховете на пръстите.

Сложете крака върху подложка и вдигнете глезена по-високо от нивото на гърдите. Бързо ще усетите подобрение, но са необходими повече от 10 дни, преди отново да натоварвате ходилото с лека физическа дейност.

Ако болката не минава и глезенът не се повлиява от домашното лечение след 5-7 дни, трябва да посетите лекар. Той ще прецени дали е засегнат нерв, като изследва чувствителността в различни точки на ходилото. Ако данните от прегледа насочват към по-сериозно увреждане, специалистът може да назначи рентгенова снимка, компютърна томография, магнитен резонанс.

Как да се предпазите от навяхване?

Поддържайте силата и гъвкавостта на мускулите, връзките и сухожилията, участващи в движението на глезенната става. Ортопедите препоръчват всекидневно изпълнение на някои упражнения, както и разтягане на прасеца и ахилесовото сухожилие. Избягвайте ходене и бягане върху неравен терен. Винаги носете удобни и подходящи за случая обувки. Преди да започнете физическа дейност загрявайте тялото. Ако по-рано сте навяхвали глезена, използвайте протектори или стегната превръзка при спорт. Не пренебрегвайте предупредителните знаци на тялото - поява на болка или умора в ходилото.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана