Как да пазим глезените от навяхване

Как да пазим глезените от навяхване

Навяхването на глезена е една от най-честите травми. Факторите, създаващи предразположение за контузия, са малкият размер на глезенната ставата и силите, които действат в нея при ходене, бягане, скачане, особено върху неравна повърхност. При усукване на ходилото, стъпване накриво или прилагане на по-голяма сила върху глезена се разтеглят ставните връзки и дори могат да се скъсат.

Навяхването предизвиква болка, подуване, зачервяване, локално повишена температура. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако болката е силна, стъпалото е изкривено, ходилото е студено и бледо на цвят.

При лека контузия може да си помогнете сами. Веднага сложете лед върху засегнатото място, за да предотвратите или намалите отока. Желателно е да го охлаждате 20-30 минути на всеки 2-3 часа. Поставете леда в кърпа, тъй като не е добре да е директно върху кожата. Ако усетите изтръпване, прекратете изстудяването. Ледът не се препоръчва обаче, щом страдате от диабет, от неврологичен или съдов проблем. Дръжте крака неподвижен.

Използвайте еластичен бинт, който да фиксира и стабилизира глезена. Превържете го във формата на осморка, като оставите петата свободна. Това също намалява отока и болката. Важно е превръзката да не бъде твърде стегната, защото може да причини загуба на чувствителност във върховете на пръстите.

Сложете крака върху подложка и вдигнете глезена по-високо от нивото на гърдите. Бързо ще усетите подобрение, но са необходими повече от 10 дни, преди отново да натоварвате ходилото с лека физическа дейност.

Ако болката не минава и глезенът не се повлиява от домашното лечение след 5-7 дни, трябва да посетите лекар. Той ще прецени дали е засегнат нерв, като изследва чувствителността в различни точки на ходилото. Ако данните от прегледа насочват към по-сериозно увреждане, специалистът може да назначи рентгенова снимка, компютърна томография, магнитен резонанс.

Как да се предпазите от навяхване?

Поддържайте силата и гъвкавостта на мускулите, връзките и сухожилията, участващи в движението на глезенната става. Ортопедите препоръчват всекидневно изпълнение на някои упражнения, както и разтягане на прасеца и ахилесовото сухожилие. Избягвайте ходене и бягане върху неравен терен. Винаги носете удобни и подходящи за случая обувки. Преди да започнете физическа дейност загрявайте тялото. Ако по-рано сте навяхвали глезена, използвайте протектори или стегната превръзка при спорт. Не пренебрегвайте предупредителните знаци на тялото - поява на болка или умора в ходилото.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние