Причини за стомашно-чревните разстройства

Причини за стомашно-чревните разстройства

Летният сезон, колкото и да е желан и приятен, толкова е и рисков по отношение на човешкото здраве. Това е период на слънчеви изгаряния, летни алергии, топлинни и слънчеви удари, ухапвания от насекоми, храносмилателни разстройства. Повишената слънчева радиация води до многократно увеличено образуване на свободни радикали в човешкия организъм.

Два основни фактора оказват най-голямо влияние за храносмилателните разстройства:

Високите температури и процесите на ферментация в органичната материя (които засягат почти всички хранителни продукти);

Струпването на много хора на определени места за почивка, туризъм и др., което способства за по-бързо разпространение на заразите.

Има много и различни причини за поява на редки изпражнения, или т. нар. летни диарии, които засягат най-вече децата. Повечето болести, свързани с разстройство, са бързо преходни и предизвикват по-скоро неудобства, отколкото истински медицински проблем. Те лесно се лекуват с допълнителен прием на течности и с леки промени в диетата.

Основното притеснение при разстройство е обезводняването. Тялото съдържа точно балансирани количества соли (електролити) и вода. Здравите черва и бъбреци регулират този баланс, а ако те не могат, тялото губи соли и вода, т.е. обезводнява се. Ако към това състояние прибавите и повръщане, още повече се увеличава рискът от обезводняване.

Разстройството включва два основни компонента - честота и консистенция. За бебето е нормално да се изхожда до 10 пъти на ден. С порасването на детето тази честота намалява. Ако изхожданията станат до около 2 пъти повече от нормалното, това се счита за проблем. По отношение на консистенцията за болестно състояние се смята, когато изпражненията са много меки, воднисти, с примеси на слуз, зелени или по-течни от обикновено.

Най-честите причини за стомашно-чревните разстройства са:

Чревни диспепсии - повечето от тях са бързо преходни, не се лекуват и отминават от само себе си.

Ротавируси - те са от най-честите виновници за диария, особено през късна есен и зима. Причиняват много лошо миришещо, воднисто, зеленикаво или кафяво разстройство, което може да продължи със седмици. Заболяването обикновено започва с температура и повръщане.

Други вируси (ентеро- и еховируси).

Бактерии - включват ешерихия коли, салмонела и др. Бактериалните инфекции може да започнат с температура и повръщане. Дори и те рядко изискват антибиотично лечение.

Паразити - обикновено заразяването става от замърсени води или по време на пътуване. Типичен признак е диарията, която е силно водниста и продължава повече от две седмици.

Всички тези причинители са заразни, докато трае диарията, затова е необходимо да се направи лекарски преглед.

Непоносимост към храни - за различните възрасти има различни храни, които може да се окажат трудно смилаеми.

Лактозна непоносимост - нейните симптоми са колики, стомашни болки, гадене и диария след ядене на млечни продукти (или продукти, които съдържат млечна захар - лактоза).

Захар или химични добавки и оцветители - добре е известно, че тези съставки дразнят стомаха, особено на децата.

Алергия към храни - има много признаци, които я издават, като един от тях е слузестата, понякога кръвениста диария. Алергията се различава от непоносимостта към храни по това, че симптомите засягат храносмилателния тракт, кожата и дихателните органи.

Алергия към белтъка на кравето мляко - това е една от най-често срещаните хранителни алергии при децата. Тя може да причини диария; обрив по лицето, тялото и дупето; хрема; кашлица или свиркащо дишане. Имайте предвид, че дете с такава алергия ще има трудности и с храносмилането на млечната захар (лактоза).

Диетични грешки в количеството и качеството на храната - те са свързани с промяна в диетата (преяждане, едностранчиво хранене, консумация на некачествена храна, хиповитаминоза)

Интоксикации - професионални и битови отрови (отровни гъби, олово, живак, арсен, хербициди, инсектициди), медикаменти (злоупотреба със слабителни средства, антибиотици, кардиотоници) и др.

Как се определя причината за поява на разстройство?

Ако диарията е съпроводена с температура и повръщане, най-вероятно става въпрос за вирусна или бактериална инфекция. В случай че към храната на едногодишно дете е включено мляко, тогава може би е налице алергия или непоносимост към него. Малкият човек би могъл да реагира и към определен продукт, ако в менюто му са включени много нови храни. Разстройството понякога е реакция на организма при прекомерна консумация на богати на фибри плодове и зеленчуци или на разхлабващи сокове (ябълка и круша).

При разстройство е добре да не се консумират млечни продукти (с изключение на кисело мляко), адаптирано мляко на базата на краве мляко (ако разстройството е тежко и продължава повече от 3 дни, може да се дава соево мляко в продължение на 2 седмици, докато се оправи храносмилането), сокове от круши, ябълки и вишни (високото съдържание на сорбитол (вид захар) може да влоши разстройството; добра алтернатива е сок от бяло грозде). Не е необходимо временно да се спира кърменето, докато бебето има разстройство - следвайте съветите на вашия педиатър. Самолечението е нежелателно, особено при кърмачета и малки деца, които лесно се обезводняват през летния сезон.

 

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана