Връзката между кръвното налягане и посещението при стоматолог

Връзката между кръвното налягане и посещението при стоматолог

Aртериалната хипертония се среща най-често сред сърдечно-съдовите заболявания. У нас от тази болест страдат над 1 600 000 души.

Не всеки човек, който е с кръвно налягане над 145/85, е хипертоник. Световната здравна организация разширява критичните граници, и то при едномесечно проследяване на стойностите на систоличното и диастолното налягане. Приема се, че хипертоникът не трябва да е с налягане по-високо от 130/80.

Като се има предвид демографското застаряване на нацията и, че честотата на хипертонията нараства с възрастта, то пациентите с това заболяване са по-голям контингент както при личния зъболекар, така и при пародонтолога. Измерването на кръвното налягане в кабинета на пародонтолога може да породи съмнение за останала недиагностицирана хипертония, което налага 3 последователни измервания през интервал от 5-10 минути. Така специалистът ще е сигурен, че не вълнението и страхът са предизвикали повишените стойности. Ако кръвното налягане е високо, пациентът трябва да посети личния си лекар. Пародонтологът би могъл да телефонира на лекаря, за да съобщи данните и да сподели лечебния план, който е предвидил.

Измерването на кръвното налягане преди интервенция може да предотврати неприятни инциденти. Пациентът с недиагностицирана или неконтролирана (чрез медикаменти, двигателен режим и диета) артериална хипертония е контраиндикиран дори за обичайната пародонтална терапия. Препоръчва се въздържане от каквато и да е интервенция, ако измерените стойности надхвърлят 180/100. В противен случай рисковете са много високи и жизненоопасни - мозъчен инсулт, спиране на сърдечната дейност, внезапна слепота и др. При обострено пародонтално страдание се предпочита приложение на антибиотици и аналгетици.

Хирургичните интервенции могат да предизвикат тежки кръвоизливи, за чието спиране не трябва да се използват локални вазоконстриктори (упойки, съдържащи съдосвиващи компоненти). При необходимост от подобна спешна намеса пациентът трябва да се насочи към болнично отделение, където има възможност не само за стриктно спазване на гореописания ред, но и за борба с евентуалните инциденти.

При лека до умерена и контролирана хипертония анксиолитичните средства (намаляващи безпокойството и тревожността) понижават стреса и играят голяма роля за поддържане на стабилно кръвно налягане, както и за добро обезболяване. (Стоматологът знае, че обезболяването само с лидокаин налага интервенции, не по-дълги от 30 минути).

Голяма част от хипертониците са на лечение с диуретици. Зъболекарят трябва да е информиран за това, тъй като работата с лигнинови ролки може да доведе до охлузвания на сухата лигавица. А тези охлузвания, причиняващи неколкодневни болки, ще се избегнат, ако преди свалянето им бъдат обилно овлажнени с водния спрей. От друга страна, редовното взимане на ангиотензин-конвертиращ ензим и/или калциеви антагонисти може да се отрази на ортостатичното спадане на кръвното налягане, най-вече при преминаване от легнало в изправено положение. При активна антихипертензивна терапия има опасност от гадене и повръщане с риск за аспириране на стомашни сокове и друго съдържимо.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние